Domsjö fabriker döms för miljöbrott – för höga utsläpp av fosfor

Uppdaterad
Publicerad

Domsjö Fabriker har inte haft kontroll på fosforutsläppen från Svedjedeponin. I flera år har företaget släppt ut högre halter än tillåtet.

Nu döms de att betala en företagsbot om 100 000 kronor.

– Det är jättetråkigt att få en företagsbot, men vi har försökt åtgärda utsläppen, säger Björn Vedin, vd Domsjö Fabriker.

Svedjedeponin ligger några kilometer från Domsjöfabriken cirka en kilometer från Moälven i Örnsköldsviks kommun. Företaget har tillstånd att släppa ut max 15 kilo fosfor per år från deponin.

Enligt domen från Miljö- och arbetsmiljödomstolen har företaget, varje år från 2018 till 2020, överskridit gränsvärdet. Under 2020 var fosforutsläppet 60 kilo, alltså fyra gånger mer än det tillåtna. Domsjö Fabriker döms därför till böter för otillåten miljöverksamhet.

Egen miljöutredning

Enligt Björn Vedin visar företagets egen miljöutredning att påverkan på Moälven är mycket liten och företaget har ansökt om ändrade villkor, men det har ansvariga myndigheter inte medgivit.

Så här påverkas vattenmiljön av fosfor

Fosfor är ett näringsämne som bidrar till övergödning.

När gödselämnen som kväve och fosfor kommer ut i vattendrag, sjöar och hav växer fintrådiga alger och växtplankton väldigt bra. Det leder till omfattande och oönskade förändringar i hela ekosystemet.

Sjöar växer igen, artsammansättningen förändras, många matfiskar trivs sämre och störande algblomningar uppstår. Syrebristen breder ut sig i djupare vatten och till sist kan nästan inget leva där.

Källa: sverigesvattenmiljö.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.