• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, säger att domstolarna inte är bundna till åklagarens yrkanden när straffen ska fastställas vid fällande domar. Foto: SVT

”Domstolen är inte bunden av åklagarens yrkande”

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls tingsrätts hårda dom mot Sundsvall Dragons huvudfigurer i fredags överraskade många. Men att domstolar dömer hårdare än vad åklagaren yrkar på är inte unikt, enligt straffrättsexperten Dennis Martinsson.

I fredags kom alltså domarna mot tre personer i konkursförsatta basketklubben Sundsvall Dragons ledning: styrelseordföranden Anders Öhrn, klubbdirektör Anders Jansson och föreningens kassör.

Åklagare Andreas Bogseth hade yrkat på fängelse i sex månader för Jansson (grovt bokföringsbrott) och villkorligt straff för Öhrn (grovt bokföringsbrott och urkundsförfalskning).

Sundsvall Dragons

Skärpte straffen

Tingrätten ansåg dock att brottsligheten bör rendera i hårdare påföljder än så och dömde de båda till tio månaders fängelse. Något som förvånade många.

Men att domstolar ”saltar” påföljder för dömda jämfört med vad åklagaren yrkat på är inget konstigt i sig enligt Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet.

Står fri

– Rent allmänt är det så att domstolar inte är bundna av yrkandena. Domstolen står fri att göra en egen bedömning och värdering både av bevisningen och av påföljden om domen nu blir fällande, säger han.

Tingsrätten anser att Öhrn som ordförande inte kommer undan sitt yttersta ansvar oavsett om han ansett sig som okunnig och ointresserad av bokföring, och att han därför inte kan undgå fängelsetraff.

Flera aspekter spelar in

– Domstolen är alltså suverän när det gäller bedömningen av vad den aktuella brottsligheten ska motsvara när det gäller straffet.

Det är flera aspekter som spelar in när det gäller hur påföljder ska fastställas.

– Vad det är för typ av brott, hur allvarlig den är, uppsåtet, om det gjorts för egen vinning etcetera. Och förstås om brottet i fråga betecknas som grovt, säger Dennis Martinsson.

Högre än minimistraffet

– Straffskalan för grovt bokföringsbrott som det är fråga om här är fängelse i minst sex månader och som mest i sex år. Om det handlar om grovt bokföringsbrott i storleksordningen flera miljoner så kan det ju vara så att tingsrätten anser att påföljden bör vara högre än minimistraffet, det vill säga sex månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sundsvall Dragons

Mer i ämnet