Gatukontoret i Sundsvall får klagomål på plogningen, och förklarar att de sköter en vägsträcka som motsvarar hela Sverige. Foto: Anna Beijron/SVT

Drygt 500 klagomål på vägarna i Sundsvall i januari – oplogat och spårigt

Publicerad

543 felanmälningar – så många synpunkter kom på väghållningen i Sundsvall under januari månad i år. En stor del av synpunkterna handlar om bristande plogning.

De flesta felanmälningarna för januari handlar om oplogade vägar. Fyra av tio som hörde av sig till kommunen klagade på plogningen. Näst vanligast under januari är klagomål på halka.

– Det kommer ofta mycket felanmälningar när det varit svårare vädervarningar, säger Sonny Andersson på Gatukontoret.

Spåriga vägar i februari

Under de två första veckorna i februari kom 147 felanmälningar, men till skillnad från i januari handlar allt fler av klagomålen om spåriga vägar.

–  Vi fick regn på klass 2-varningen. Det är så hårt så även om vi kör två, tre gånger med hyvlarna fram och tillbaka så kommer vi inte ner helt enkelt, fastän vi har stora tunga hyvlar, förklarar Sonny Andersson.

Allt fler hör av sig

Det kommer även synpunkter som handlar om vägskador som slukhål och potthål.

– Generellt har klagomålen ökat, säger gatuingenjör Karl-Johan Krona, Sundsvalls kommun.

Han tror att ökningen hänger ihop med att det blivit lättare att höra av sig till kommunen. Synpunkterna kommer antingen via telefonsamtal till kundtjänst, via sociala medier eller ett formulär på kommunens hemsida.

Fördubbling från i fjol

Under januari 2020 kom bara hälften så många anmälningar som 2021. Men då var det också ett annat väderläge, med snöfall bara i slutet av månaden.

– Det är svårt att jämföra från år till år då vädret skiljer sig så pass mycket åt, menar Karl-Johan Krona.

Spåriga vägbanor är ett vanligt klagomål under vintern. Foto: Anna Beijron/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.