Person i svart jacka ställer ut soptunnor vid villatuppfart.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter reder ut de vanligaste funderingarna kring den nya sophämtningen i Sundsvall. Foto: Eric Heller/SVT

Efter kritiken mot soptunnorna i Sundsvall – SVT:s reporter reder ut

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att villaägare i Sundsvall kommer att få fyra soptunnor har väckt både kritik och frågor.

”Är det här ett aprilskämt?” undrar en person på SVT:s sociala medier.

Tidigare har SVT rapporterat om att Sundsvalls kommuns beslutat att införa ett nytt sophämtningssystem med fyra tunnor.

Vad kommer det att kosta?

Det väckte många frågor från Sundsvallsborna. ”Vad blir avgiften?” undrar en man i kommentarsfältet på Facebook.

I Sundsvall idag betalar den genomsnittliga villakunden 2 133 kr per år för sophämtning. Med det nya fyrfackssystemet skulle kostnaden öka med runt 984 kr per år. Därför valde kommunen att ha fyra soptunnor istället, som innebär en höjning på 24 kr.

En av anledningarna varför priset skulle höjas vid ett fyrfacksystem är att kommunen skulle behöva bryta sitt nuvarande upphandlingsavtal.

Kan dela med grannar

Enligt Ali Qadiri, processledare på Sundsvalls kommun, skulle det kunna vara en möjlighet att dela soptunnorna med grannar.

Detta var en av anledningarna varför valet föll på fyra tunnor snarare än två soptunnor med fyra fack.

– Vi säger inte att ”fyrfack” är dåligt. Vi tog till och med ställning för det 2023, men vi uppnår samma funktion och lagkrav med det här systemet, säger han.

Avfallsinsamling i kommunerna

Örnsköldsvik

1 januari 2026 kommer alla kunder att ha både ett grönt kärl för restavfall och ett brunt för matavfall. Från 2027 har kommunfullmäktige beslutat att tillämpa ett system där villahushåll får ytterligare två sopkärl – ett för pappersförpackningar och ett för plastförpackningar.

Sollefteå

Har idag ett tvådelat 240-liters kärl för mat- och restavfall. Det infördes 2024. Utreder just nu hur insamling av förpackningar fastighetsnära ska ske från 2027. Enligt kommunen kommer det att bli i form av fler tvådelade kärl.

Kramfors

Använder i dag 240-liters kärl för mat- och restavfall. Dessa kärl kommer vara kvar efter 2027. Har inte beslutat om system för hämtningar av förpackningar.

Timrå

I Timrå kommun har man beslutat att de boende i villa eller fritidshus kommer att få använda sig av två kärl med fyra fack i respektive kärl.

Härnösand och Ånge har inte svarat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.