En delad bild som visar alpinskidåkaren Axel Lindqvist som svänger mellan portar på en snötäckt skidbacke. Till höger syns samma Axel Lindqvist i en intervju över länk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Axel Lindqvist söker lösningar för att finansiera sin plats i det svenska alpina landslaget – hör hans resonemang i videon. Foto: SVT

Axel Lindqvist tvingas betala för sin plats i alpina landslaget – förbundets ekonomi ansträngd

Publicerad


Axel Lindqvist måste betala uppemot 150 000 kronor för att fortsätta sin satsning i det svenska alpina landslaget. Den ekonomiska pressen är en följd av ett ansträngt ekonomiskt läge för landslaget, där flera sponsorkontrakt har havererat. Något som Dagens Nyheter var först att berätta.

– Jag hade önskat att det hade fortsatt som i fjol, men så är inte den värld vi lever i, säger Axel Lindqvist.

Många idrottare får ersättning för att representera Sverige internationellt, men det finns också de som måste betala för att vara med i landslaget.

Det är inte ovanligt att åkare i det alpina landslaget själva står för en del av sina kostnader. I år har dock taket för denna summa tagits bort, vilket har lett till kraftigt ökade kostnader

Ekonomisk press på åkarna

Axel Lindqvist, 24 från Sundsvall är en av åkarna som betalar för sin plats. Han är rankad i kategori C, och förväntas därmed betala betydande summor för att delta i landslagets träningsläger och tävlingar.

När SVT pratar med honom befinner han sig i Schweiz och tränar inför den kommande säsongen.

– Jag har försökt hitta så många lösningar som möjligt. Till exempel har jag börjat sälja träningsutrustning i egen regi för att få det att gå ihop. Jag arrangerar även träningsläger för ungdomar, och inkomsterna från dessa hjälper mig att genomföra säsongen, säger Axel Lindqvist.

Trots de ekonomiska utmaningarna är han fast besluten om att fortsätta sin satsning. Hans passion för sporten och drömmen om att nå världstoppen driver honom framåt.

– Jag har tränat i hela mitt liv för detta och tänker inte ge upp nu. Jag försöker i stället hitta lösningar och ser det som motivation till att bli bättre. Det handlar också mycket om att prioritera vart och vilka tävlingar jag åker på säger han.

Framtiden för Svensk Alpin Skidåkning

Axels situation är inte unik. Många av hans lagkamrater står inför liknande utmaningar. Den svenska alpinchefen, Karin Stolt Halvarsson, bekräftar för Dagens Nyheter att det ekonomiska läget är ansträngt.

Landslaget är organiserat i tre träningsgrupper och rankningskategorier
(A, B, C), vilket i sin tur påverkar kostnader och upplägg för deltagarna.

De tre åkarna i kategori A och sex andra i träningsgrupp 1 har sina kostnader täckta. Fem åkare i kategori B betalar runt 100 000 kronor, medan de fem i kategori C står för uppemot 150 000 kronor för att kunna vara med i landslagsverksamheten.

– Men de exakta summorna går inte att säga, säger Stolt Halvarsson till DN.

Alpina landslagets träningsgrupper 2024–25

Träningsgrupp 1

Damer: Sara Hector (A), Anna Swenn-Larsson (A), Hanna Aronsson Elfman (B), Hilma Lövblom (B), Lisa Nyberg (B), Cornelia Öhlund (B), Moa Boström Müssener (B).

Herrar: Kristoffer Jakobsen (A), Fabian Ax Swartz (B), William Hansson (B), Emil Pettersson (B).

Träningsgrupp 2

Damer: Estelle Alphand (B), Liv Ceder (B), Elsa Fermbäck (C), Liza Backlund (C).

Emelie Henning var ursprungligen i denna grupp men avslutade karriären i augusti.

Herrar: Mattias Rönngren (B), Adam Hofstedt (C), Gustav Wissting (C), Axel Lindqvist (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.