Vårdvalsutskottet i regionen föreslår till Regionstyrelsen att ett beräknat överskott på fem miljoner kronor ska kunna användas till insatser för barn och unga med lättare psykisk ohälsa i länet. Bland annat ska följande områden inom primärvården prioriteras: Sömnskola för barn, föräldrastöd samt utbildning för kuratorer.
Får gå över budget
Regionen i sin helhet går med överskott, vilket gynnar specialistvården i länet. Vad gäller psykisk ohälsa bland unga kommer BUP (barn- och ungdomspsykiatrin) att tillåtas överskrida sin budget med cirka 30 miljoner kronor. Jämförelsevis ligger avdelningens normala helårsbudget på cirka 140 miljoner kronor.
Pengarna är i nuläget tänkta att användas till upphandlade tjänster, med mål att korta köerna till mottagningen och väntetider på behandling.
Långa väntetider
Situationen är för närvarande ansträngd och många står i kö.
– Tillströmningen har ökat väldigt mycket de senaste åren och fortsätter öka. Så vi har dessvärre ganska långa väntetider på alla tre orterna men mest i Sundsvall, berättar Kristina Mårtensson, områdesdirektör för vårdområdet psykiatri och habilitering.
Ett hundratal ungdomar väntar på att få utredning. Den vanligaste är en neuropsykiatrisk utredning som adhd, Aspergers syndrom, autism, språkstörning och Tourettes syndrom.
Viktig fråga för politiska majoriteten
– Det här är en så otroligt viktig fråga att barn och unga får tidig hjälp och stöd när det gäller just psykisk ohälsa. Det var en av vår majoritets viktigaste frågor så vi har beslutat att BUP får gå med ett större underskott än vad man har prognostiserat. På totalen så kommer det att jämna ut sig för att andra verksamheter har gjort bättre ifrån sig, berättar Elina Backlund Arab (S), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.