Sofia Jensén har startat namninsamling för att behålla mammografivagnen i Ånge..

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Även turister skriver på” – se Sofia Jensén berätta om intresset för namninsamlingen, och se vad Elina Backlund Arab (S). ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, tänker om att vagnen försvinner. Foto: Per-Erik Ström/SVT

En av Västernorrlands mammografivagnar läggs ned – protestlista ska rädda vagnen

Uppdaterad
Publicerad

En av de två mammografivagnarna i Västernorrland kommer läggas ner från och med den 1 Januari 2025.

Nu har Ångeborna skapat en protestlista mot beslutet.

– Hoppas att det kan ge någon respons, säger Sofia Jensén, boende i Östavall.

Avvecklingen av mammografivagnen är en del av regionens besparingsåtgärder. 8700 kvinnor påverkas av beslutet och kommer få extra långa resetider för att göra sin undersökning.

Det är den södra mammografivagnen som kommer avvecklas, medan den norra vagnen kommer vara kvar och rotera mellan Örnsköldsvik och Sollefteå.

Ångeborna får åka över 10 mil

Detta betyder att patienter från Junsele, Ramsele och Kramfors måste resa till Sollefteå för sina undersökningar. Kvinnor från Ånge kommer behöva resa längst då de behöver ta sig till Sundsvalls sjukhus, vilket är över tio mil. En protestlista har därför skapats mot beslutet för att få behålla vagnen.

Spara 1,7 miljoner

Beslutet är en del av regionens besparingsåtgärder. Totalt ska regionen spara över 300 miljoner kronor. Att ta bort vagnen kommer spara 1,7 miljoner kronor.

– Det kräver inte lika mycket personal, när man har screeningen samlad som om man åker runt med den här vagnen, säger Elina Backlund Arab (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Enligt henne kommer den personalen i stället kunna användas för att bedriva hälso- och sjukvård där det saknas resurser.

Vad är mammografi?

• Mammografi är en undersökning av brösten som görs i en röntgenapparat

• Mammografi görs för att upptäcka och därmed kunna behandla bröstcancer på ett tidigt stadium

• Upp till 70 procent av alla fall av bröstcancer upptäcks vid mammografi.

• Screening för bröstcancer med mammografi är frivilligt och erbjuds gratis av Sveriges regioner till kvinnor mellan 40 och 74 år.

Källa: cancerfonden.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.