Visions enkätundersökning visar också att 30 procent av dem som utsatts i sitt jobb är missnöjda med det stöd de fått från arbetsgivaren efter det inträffade.
– Det är förstås bedrövligt. Arbetsgivarna borde vara de som är mest måna om att agera, säger Joshwa Kitaka, behandlingsassistent och Visionmedlem. Hör honom och Anna Norell i klippet här ovan.
”Måste kunna vara trygga”
- Det här är oerhört allvarliga siffror som visar på en stor utsatthet bland våra medlemmar. Det handlar om medarbetare som ger stöd till människor som befinner sig i svåra livssituationer och fattar beslut som inte alltid tas emot väl. Som samhällets yttersta skyddsnät måste medarbetarna vara trygga för att kunna utföra sitt viktiga arbete, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision i ett pressmeddelande.
Flera yrkesgrupper
Enkäten har besvarats av medlemmar som arbetar som socialsekreterare inom myndighetsutövning, biståndshandläggare, behandlingspersonal inom HVB, stödboende och öppenvård, kuratorer inom hälso- och sjukvård och skola samt fältassistenter.
Totalt 1433 av Visions medlemmar inom socialt arbete har svarat på enkäten.
Sammanfattning av enkätresultatet
- De vanligaste angreppen består av diffusa eller förtäckta hot (cirka 28 procent) följt av direkta hot (cirka 17 procent) och andra typer av kränkning, hat, hot eller våld (cirka 15 procent).
- Mest drabbade är behandlingspersonal inom hem för vård eller boende (HVB) och stödboende samt socialsekreterare.
- Utsattheten leder till rädsla och otrygghet, även på fritiden.
- Endast var femte incident har polisanmälts och bara var tredje polisanmälan har lett till förundersökning.
Källa: Vision