Foto: Anders Wiklund/TT

Ny rapport: Nästan varannan socialarbetare utsatt för våld och hot

Publicerad

Enligt en helt ny undersökning som fackförbundet Vision gjort bland sina medlemmar inom socialt arbete har nästan hälften av de tillfrågade – 45 procent – blivit utsatta för våld, hot, personangrepp eller förtal det senaste året.

– Jag är inte förvånad över siffrorna, säger Anna Norell, skyddsombud på Vision i Sundsvall.

Visions enkätundersökning visar också att 30 procent av dem som utsatts i sitt jobb är missnöjda med det stöd de fått från arbetsgivaren efter det inträffade.

– Det är förstås bedrövligt. Arbetsgivarna borde vara de som är mest måna om att agera, säger Joshwa Kitaka, behandlingsassistent och Visionmedlem. Hör honom och Anna Norell i klippet här ovan.

”Måste kunna vara trygga”

-  Det här är oerhört allvarliga siffror som visar på en stor utsatthet bland våra medlemmar. Det handlar om medarbetare som ger stöd till människor som befinner sig i svåra livssituationer och fattar beslut som inte alltid tas emot väl. Som samhällets yttersta skyddsnät måste medarbetarna vara trygga för att kunna utföra sitt viktiga arbete, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision i ett pressmeddelande.

Flera yrkesgrupper

Enkäten har besvarats av medlemmar som arbetar som socialsekreterare inom myndighetsutövning, biståndshandläggare, behandlingspersonal inom HVB, stödboende och öppenvård, kuratorer inom hälso- och sjukvård och skola samt fältassistenter.

Totalt 1433 av Visions medlemmar inom socialt arbete har svarat på enkäten.

Sammanfattning av enkätresultatet

  • De vanligaste angreppen består av diffusa eller förtäckta hot (cirka 28 procent) följt av direkta hot (cirka 17 procent) och andra typer av kränkning, hat, hot eller våld (cirka 15 procent).
  • Mest drabbade är behandlingspersonal inom hem för vård eller boende (HVB) och stödboende samt socialsekreterare.
  • Utsattheten leder till rädsla och otrygghet, även på fritiden.
  • Endast var femte incident har polisanmälts och bara var tredje polisanmälan har lett till förundersökning.

Källa: Vision

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.