Erik är en av de som påverks av att den personliga assistansen i kommunens regi kommer att läggas ner

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kent och Carina Erikssons son är beroende av personlig assistans, men nu är det beslutat att personlig assistans i kommunal regi inte längre ska finnas kvar. Foto: Julija Sidner/SVT, Privat

Efter kommunens beslut – Erik i Mellansel kan förlora sina personliga assistenter

Uppdaterad
Publicerad

Carina och Kent Anderssons son Erik i Mellansel har haft samma personliga assistenter i upp till 15 år.

Nu känner föräldrarna oro inför kommunens beslut att lägga ut assistansen på entreprenad.

– Det blir kaos, säger Kent Andersson.

Efter viss politisk förvirring konstateras att den personliga assistansen kommer att avslutas och istället ersättas med privata upphandlade alternativ.

– Då det står utskrivet i budgeten och det är taget ett beslut i fullmäktige så är det klart och behöver inte tas i nämnden, säger Linnea Berggren (M), vice ordförande i välfärdsnämnden till SVT Västernorrland.

”En katastrof”

Sonen Erik är autistisk, har adhd och epilepsi. Han saknar tal och kommunicerar med bilder. Carina och Kent berättar att många av hans åtta assistenter har arbetat med Erik i över 15 år och är både hans och familjens stora trygghet. Vid förändringar blir Erik sämre, kan bli utåtagerande och behöver medicineras kraftigt.

– Tappar vi våra assistenter är det en katastrof, då är vi på noll igen. Och från noll till hundra tar det flera år, säger Kent Andersson.

De har inte fått någon information om att beslutet inte behövde tas i nämnden och att deras sons personliga assistans istället ska läggas på en privat entreprenad.

– Vi har hoppats på att det skulle ha gått att rubba, att det fanns en liten chans, men nu finns det fan i mig inget hopp, säger Kent.

– Det känns hopplöst om det här går igenom, fyller Carina i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.