birgitta dahlberg. ungdomsvårdsdirektör SiS

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter några månaders orolig väntan för personalen på Vemyra – idag gav Birgitta Dahlberg, ungdomsvårdsdirektör på Sis beskedet att beslutet skjuts upp till januari. Men tills dess ska institutionen visa hur kvalitén kan höjas – det är ett tydligt krav från myndigheten. Foto: Statens institutionsstyrelse

Ett halvårs andrum för Vemyra i Sollefteå – avvecklingen skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit många turer under sommaren sedan kallduschen den 30:e maj – en avveckling av Vemyra planerades och skulle vara genomförd innan årskiftet. Under fredagen har MBL-förhandlingar genomförts, och sent på eftermiddagen kom beskedet – beslutet skjuts upp till januari och Vemyra får respit i ett halvår.

Birgitta Dahlberg, ungdomsvårdsdirektör på Statens institutionsstyrelse, säger att utbildningserbjudandet från kommunerna Sollefteå och Kramfors har spelat in beslutet att inte gå vidare med en avveckling i nuläget.

Nu ställer Sis ett tydligt krav på Vemyra – senast i januari ska man kunna visa på att ungdomshemmet klarar kompetenskraven.
– Jag kommer att ge ett särskilt uppdrag för att vända utvecklingen, säger Birgitta Dahlberg.
– Vi ser kvalitativa brister på Vemyra, kvaliteén behöver höjas, säger hon.

Birgitta Dahlberg tillstår att även den stora bristen på ungdomsvårdsplatser i landet har spelat roll för dagens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggning av Sis-hemmet Vemyra i Sollefteå

Mer i ämnet