Evelina Collin står i svart kockuniform i ett förskolekök och håller i en tallrik med färgglad mat. Bredvid finns flera andra tallrikar som är noggrant upplagda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar årets bästa förskolekock Evelina Collin i Sundsvall vad hon tycker är det bästa med jobbet – och hur man får barnen att gilla och smaka mat. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Evelina i Sundsvall är Årets förskolekock – här är barnens favoriträtt

Uppdaterad
Publicerad

Kreativitet och att barnen får vara delaktiga i köket är knepet för att få småbarn att tycka om mat. Det menar Evelina Collin på Solens montessoriförskola i Sundsvall, som i år tog hem priset som årets förskolekock.

– Jag älskar ju allt med mitt jobb men just det här kreativa och att få ha barnen med i köket. Barn är ju så roliga och har så mycket kloka saker att säga, säger Evelina Collin.

Fler än tio av Sundsvalls skolkök tog hem priser när tävlingen Sveriges offentliga måltider avgjordes i slutet av oktober. Evelina Collin, som varit förskolekock i cirka tio år vann titeln Årets förskolekock. Hennes kreativitet, råvarukunskap och lyhördhet för vad barnen vill ha och behöver, lyftes fram i juryns motivering.

Tre barn står sida vid sida med olika kläder. Pojken längst till vänster har en grå tröja med mönster, flickan i mitten bär en svart t-shirt, och flickan till höger är klädd i en blommig klänning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör förskolebarnen Elmer, Melanie, Hedda och Märta berätta om deras favoriträtter och om maten på Solens montessoriförskolan. Foto: Tiffany Lind/SVT

Sötpotatissoppa är favoriten

Nästan varje dag mättar Evelina Collin ungefär 90 barns och 15–20 vuxnas magar. För att hålla budgeten är det framför allt viktigt att tänka hållbarhet och ta vara på all mat. Under torsdagen, när SVT hälsade på, serverades många av förskolebarnens favoriträtt: sötpotatissoppa.

Hur kändes det att ta hem priset?

– Lite overkligt. Det är jättekul och fint att få lyfta vad vi gör. Vi gör så mycket bra i förskole- och skolköken. Och att få lyfta det här stället. Samarbetet med pedagogerna, vi jobbar så fantastiskt bra tillsammans och det gör att jag kan göra mitt jobb så mycket bättre, säger hon.

Evelina Collins vinnarrätt bestod av baljväxtbiffar med rosa mos, grönärtspesto och picklad fänkål. Hon byggde rätten efter färgskala, svenska grönsaker i säsong, vego, grundsmaker och texturer, som speglar henne som förskolekock. Foto: Privat

Vinnare i Sveriges offentliga måltider i Västernorrland 2024

Sveriges bästa förskolekök:

Två stjärnor: Förskolan drakägget, Geijer förskola, Solens montessoriförskola och Vallens förskola.

En stjärna: Fågelgränds förskola, Bågens förskola.

Sveriges bästa skolkök:

Tre stjärnor: Skönsmons skola.

Två stjärnor: Vallens skola.

En stjärna: Bosvedjeskolan, Essviks skola, Montessoriskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.