Ett barn sitter vid ett bord omgiven av frukter och grönsaker som äpplen och en morot.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är rekommendationen? SVT:s reporter testar 2-årige Algot och hans mamma Sara på öppna förskolan. Foto: Stina Ahlinder/SVT

Hur mycket frukt och grönt ska barnen äta egentligen?

Uppdaterad
Publicerad

Små barn äter för mycket kött och för lite frukt och grönt, det visar en ny undersökning från Livsmedelsverket om barns matvanor.

SVT Västernorrland hälsade på hos öppna förskolan i Sundsvall för att testa om föräldrarna vet hur mycket frukt barnen ska äta för att nå rekommendationen.

En ny rikstäckande undersökning av småbarns matvanor visar att små barn äter för lite grönt. Färre än var tionde fyraåring når upp till kostrådet att äta 400 gram frukt och grönt varje dag.

Undersökningen visar även att många barns köttkonsumtion överskrider maxnivån för vuxna.

I klippet ovan reder SVT:s reporter ut hur många frukter som krävs för att nå 400 gram.

Kvinna tittar på figurer gjorda av grönsaker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med lite kreativitet kan man komma långt. Se dietisten Lotta Moraeus bästa tips på hur man kan locka småbarn att äta mer frukt och grönsaker. Foto: Andreas Hult/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.