• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kvinna tittar på figurer gjorda av grönsaker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med lite kreativitet kan man komma långt. Se dietisten Lotta Moraeus bästa tips på hur man kan locka småbarn att äta mer frukt och grönsaker. Foto: Andreas Hult/SVT

Småbarn äter för mycket kött och för lite grönt

Publicerad

En ny rikstäckande undersökning av småbarns matvanor visar att små barn äter för lite grönt och att mångas köttkonsumtion överskrider maxnivån för vuxna.

Livsmedelsverket undersökning av småbarns matvanor visar att nästan hälften av 1,5-åringarna och 65 procent av fyraåringarna äter mer än 350 gram rött kött och chark per vecka, vilket är maxgränsen för vuxna i de nordiska näringsrekommendationerna.

”Oroande”

Pojkar äter mer rött kött än flickor i båda åldersgrupper.

– Det är ganska oroande att de äter så mycket rött kött och chark redan när de är så små. Det finns vetenskapliga bevis för en koppling mellan tarmcancer och ett högt intag av rött kött och charkuterier. Cancern utvecklas senare i livet och därför är det är så viktigt att grundlägga vanorna tidigt, säger studiens projektledare, dietisten Lotta Moraeus.

9 av 10 äter för lite frukt och grönt

Undersökningen visar också att färre än var tionde fyraåring når upp till kostrådet att äta 400 gram frukt och grönt varje dag.

– Det är tråkigt för vi vet att frukt och grönsaker har väldigt bra konsekvenser för barnens hälsa, både där och då men också på lång sikt. De innehåller vitaminer, antioxidanter och fibrer som man behöver få i sig varje dag, säger Lotta Moraeus.

Är det svårt för barnen att komma upp i målet?

– De är uppe på nästan 300 gram så det krävs bara ett äpple till eller några gurkstavar eller morötter till varje dag så är man där.

För mycket socker och mättat fett

Hälften av fyraåringarna äter för mycket tillsatt socker och nästan alla barn i båda åldersgrupper äter för mycket mättat fett. Det mättade fettet kom framför allt från mejeriprodukter, rött kött och charkprodukter.

Är barnens höga sockerkonsumtion ett större problem än deras höga konsumtion av rött kött?

– Ingen är viktigare än den andra, vi måste jobba på båda fronterna samtidigt, säger Lotta Moraeus.

Matvanorna har förbättrats

Småbarnens matvanor har dock förbättrats över tid. Dagens fyraåringar äter mer frukt och grönt och mindre rött kött och chark än vad deras jämnåriga gjorde 2003. De äter även mindre energitäta och näringsfattiga livsmedel som godis, snacks och läsk.

Hur får man en grönsaksvägrande unge att äta mer grönt? Se dietistens bästa råd i videon ovan.

Kostråd Småbarn

Frukt och grönt:

1,5-åringar bör äta det varje dag och succesivt öka mängden

4-åringar bör äta minst 400 gram per dag

Rött kött och charkprodukter:

Inga specifika kostråd för barn

Vuxna bör äta max 350 gram i veckan enligt de nordiska näringsrekommendationerna från 2023

Fisk

2-3 gånger i veckan, variera mellan sorter

Socker:

1,5-åringar ska äta så lite tillsatt socker som möjligt

4-åringar bör få max 10 procent av sin energi/kalorier från tillsatt socker

Godis, kakor, läsk och saft ska inte ta för mycket utrymme från annan näringstät mat

Mättat fett:

Max 10 procent av energin bör komma från mättat fett

Om undersökningen Riksmaten Småbarn

Drygt 1800 familjer spridda över hela Sverige fick svara på en enkät och föra en matdagbok på webben under två dagar. Barnen var slumpmässigt utvalda.

60% var 1,5-åringar och 40% var fyraåringar. Drygt 500 barn lämnade blod- och/eller urinprov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.