-

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ofta äter du kött? Hör svaren bland några av svenskarna. Foto: SVT

Livsmedelverkets förslag: Max 350 gram rött kött i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket vill ändra nuvarande kostråd och minska vår köttkonsumtion kraftigt.

– Kött är ett näringsrikt livsmedel, men om man äter mycket kött från nöt, gris och lamm ökar risken för tjock- och ändtarmscancer, säger Livsmedelsverkets nutritionist Åsa Brugård Konde.

Ohälsosamma matvanor är, tillsammans med tobak, ett av de främsta hoten mot folkhälsan i Sverige.

En fjärdedel av svenskarna riskerar att bli sjuka eller dö i förtid av sjukdomar som hjärt-och kärlsjukdom, typ 2-diabetes och cancer på grund av sina matvanor.

Med bättre matvanor skulle hälften av all hjärtkärlsjukdom och var tredje cancerfall kunna förebyggas, enligt Livsmedelsverket.

I början av nästa år kommer myndigheten att presentera nya kostråd.

Enligt förslagen, som nu går ut på remiss, rör den största förändringen det röda köttet – kött från nöt, gris, lamm, ren och klövvilt.

Allt fler unga får tarmcancer

Det finns starka belägg för att rött kött troligen ökar risken för tjock-och ändtarmscancer, risken är linjär där mer rött kött ger en större risk.

Ungefär 6 000 personer får tjock- och ändtarmscancer i Sverige varje år och allt fler personer under 50 år drabbas.

Svenskarna äter något mer rött kött än den nuvarande rekommenderade mängden på maximalt 500 gram i veckan.

Så lite chark som möjligt

Livsmedelsverket vill sänka mängden rekommenderat rött kött med 30 procent till som mest 350 gram i veckan. Så lite som möjligt ska bestå av charkprodukter, alltså processat kött som har rökts, behandlats med nitrit eller konserverats på annat sätt.

– Risken för tjock- och ändtarmscancer är allra störst om man äter mycket charkprodukter, som korv och bacon. De innehåller oftast dessutom mycket salt och mättat fett, vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Därför ska bara en liten andel av det röda köttet bestå av chark, säger Åsa Brugård Konde.

Skulle kunna förhindra 5 000 dödsfall per år

Livsmedelsverket föreslår även att den rekommenderade mängden frukt och grönt höjs något. Baljväxterna lyfts också i ett eget råd med rekommendationen att äta dem ofta, gärna varje dag.

Nu hoppas myndigheten att fler kommer att leva enligt kostråden.

– Om matvanorna blir tjugo procent mer lika råden skulle vi kunna förhindra närmare 5 000 dödsfall om året. Det här visar att även små förändringar gör skillnad, säger Åsa Brugård Konde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.