Ohälsosamma matvanor är, tillsammans med tobak, ett av de främsta hoten mot folkhälsan i Sverige.
En fjärdedel av svenskarna riskerar att bli sjuka eller dö i förtid av sjukdomar som hjärt-och kärlsjukdom, typ 2-diabetes och cancer på grund av sina matvanor.
Med bättre matvanor skulle hälften av all hjärtkärlsjukdom och var tredje cancerfall kunna förebyggas, enligt Livsmedelsverket.
I början av nästa år kommer myndigheten att presentera nya kostråd.
Enligt förslagen, som nu går ut på remiss, rör den största förändringen det röda köttet – kött från nöt, gris, lamm, ren och klövvilt.
Allt fler unga får tarmcancer
Det finns starka belägg för att rött kött troligen ökar risken för tjock-och ändtarmscancer, risken är linjär där mer rött kött ger en större risk.
Ungefär 6 000 personer får tjock- och ändtarmscancer i Sverige varje år och allt fler personer under 50 år drabbas.
Svenskarna äter något mer rött kött än den nuvarande rekommenderade mängden på maximalt 500 gram i veckan.
Så lite chark som möjligt
Livsmedelsverket vill sänka mängden rekommenderat rött kött med 30 procent till som mest 350 gram i veckan. Så lite som möjligt ska bestå av charkprodukter, alltså processat kött som har rökts, behandlats med nitrit eller konserverats på annat sätt.
– Risken för tjock- och ändtarmscancer är allra störst om man äter mycket charkprodukter, som korv och bacon. De innehåller oftast dessutom mycket salt och mättat fett, vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Därför ska bara en liten andel av det röda köttet bestå av chark, säger Åsa Brugård Konde.
Skulle kunna förhindra 5 000 dödsfall per år
Livsmedelsverket föreslår även att den rekommenderade mängden frukt och grönt höjs något. Baljväxterna lyfts också i ett eget råd med rekommendationen att äta dem ofta, gärna varje dag.
Nu hoppas myndigheten att fler kommer att leva enligt kostråden.
– Om matvanorna blir tjugo procent mer lika råden skulle vi kunna förhindra närmare 5 000 dödsfall om året. Det här visar att även små förändringar gör skillnad, säger Åsa Brugård Konde.