Livsmedelsverket undersökning av småbarns matvanor visar att nästan hälften av 1,5-åringarna och 65 procent av fyraåringarna äter mer än 350 gram rött kött och chark per vecka, vilket är maxgränsen för vuxna i de nordiska näringsrekommendationerna.
”Oroande”
Pojkar äter mer rött kött än flickor i båda åldersgrupper.
– Det är ganska oroande att de äter så mycket rött kött och chark redan när de är så små. Det finns vetenskapliga bevis för en koppling mellan tarmcancer och ett högt intag av rött kött och charkuterier. Cancern utvecklas senare i livet och därför är det är så viktigt att grundlägga vanorna tidigt, säger studiens projektledare, dietisten Lotta Moraeus.
9 av 10 äter för lite frukt och grönt
Undersökningen visar också att färre än var tionde fyraåring når upp till kostrådet att äta 400 gram frukt och grönt varje dag.
– Det är tråkigt för vi vet att frukt och grönsaker har väldigt bra konsekvenser för barnens hälsa, både där och då men också på lång sikt. De innehåller vitaminer, antioxidanter och fibrer som man behöver få i sig varje dag, säger Lotta Moraeus.
Är det svårt för barnen att komma upp i målet?
– De är uppe på nästan 300 gram så det krävs bara ett äpple till eller några gurkstavar eller morötter till varje dag så är man där.
För mycket socker och mättat fett
Hälften av fyraåringarna äter för mycket tillsatt socker och nästan alla barn i båda åldersgrupper äter för mycket mättat fett. Det mättade fettet kom framför allt från mejeriprodukter, rött kött och charkprodukter.
Är barnens höga sockerkonsumtion ett större problem än deras höga konsumtion av rött kött?
– Ingen är viktigare än den andra, vi måste jobba på båda fronterna samtidigt, säger Lotta Moraeus.
Matvanorna har förbättrats
Småbarnens matvanor har dock förbättrats över tid. Dagens fyraåringar äter mer frukt och grönt och mindre rött kött och chark än vad deras jämnåriga gjorde 2003. De äter även mindre energitäta och näringsfattiga livsmedel som godis, snacks och läsk.
Hur får man en grönsaksvägrande unge att äta mer grönt? Se dietistens bästa råd i videon ovan.
Kostråd Småbarn
Frukt och grönt:
1,5-åringar bör äta det varje dag och succesivt öka mängden
4-åringar bör äta minst 400 gram per dag
Rött kött och charkprodukter:
Inga specifika kostråd för barn
Vuxna bör äta max 350 gram i veckan enligt de nordiska näringsrekommendationerna från 2023
Fisk
2-3 gånger i veckan, variera mellan sorter
Socker:
1,5-åringar ska äta så lite tillsatt socker som möjligt
4-åringar bör få max 10 procent av sin energi/kalorier från tillsatt socker
Godis, kakor, läsk och saft ska inte ta för mycket utrymme från annan näringstät mat
Mättat fett:
Max 10 procent av energin bör komma från mättat fett
Om undersökningen Riksmaten Småbarn
Drygt 1800 familjer spridda över hela Sverige fick svara på en enkät och föra en matdagbok på webben under två dagar. Barnen var slumpmässigt utvalda.
60% var 1,5-åringar och 40% var fyraåringar. Drygt 500 barn lämnade blod- och/eller urinprov.