Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans-Erik Nilsson förklarar hur tillverkningen av anoder i Torsboda kan se ut. Foto: Fredrik Israelsson SVT

Experten förklarar: så kommer tillverkningen i Torsboda att gå till

Uppdaterad
Publicerad

Tillverkningen i Torsboda kommer att handla om att producera anoder, en komponent till batterier bestående av en tunn film. Elektronikprofessorn Hans-Erik Nilsson förklarar hur det går till.

Fabriken i Torsboda kommer att behöva råvara, troligen i form av koppar och kisel. Man kommer att tillverka artificiell grafit av någon form av organiskt material som har högt innehåll av kol.

Okänt råmaterial

Det är inte känt vad det kinesiska företaget PTL kommer att använda i sin process men tillgång till råvaran är knappast något problem. Organiskt material är till exempel en restprodukt i skogsindustrin.

Industrisatsning i Torsboda

Processen innebär att det organiska materialet hettas upp till 2500 grader vilket kräver el men anses mera miljövänligt än att bryta grafit i gruvor.

”Inte miljöfarligt”

Generellt sett innebär tillverkningsprocesen i fabriken i Torsboda inte så hög miljöbelastning, enligt Hans-Erik Nilsson, professor i elektronikkonstruktion på Mittuniversitetet.

– Grafitdelen är en väldigt ren del av ett batteri medan den andra delen av batteriet där litium och koboltoxid ingår är mera besvärlig när det gäller förorteningar, förklarar han.

I videon beskriver Hans-Erik Nilsson hur processen i Torsboda kan komma att se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet