Vilka blir konsekvenserna av fusket? Hur upptäcks fusket? Hur reagerar studenterna som blir avslöjade? Chefsjuristen svarar i videon. Foto: SVT

Explosionartad ökning av studentfusk på Mittuniversitetet

Uppdaterad
Publicerad

Fler studenter fuskar på examinationer under pandemin. Det rör sig om en fördubbling av fall jämfört med tidigare år.

– Vi har fått lägga in heldagar med disciplinnämnden för att hinna med, det har vi aldrig behövt tidigare, säger Mittuniversitetets chefsjurist.

När examinationerna på Mittuniversitetet flyttades hem under coronapandemin ökade också fusket. Det rör sig om 65 ärenden i fjol, och hittills i år 55. De allra flesta fälls, hittills har ett 20-tal ärenden behandlats i år och lett till avstängning.

– Vi förutsåg att det skulle bli en ökning men trodde inte att det skulle vara så här markant, säger Arne Wahlström chefsjurist på Mittuniversitetet.

Salstentorna med vakter har förbytts i hemtentor för att minska smittspridningen. Detta har gjort det lättare att fuska och nu visar kontrollerna att fler ärenden anmäls till universitetets disciplinnämnd.

Kraftig ökning

Det rör sig om framför allt två typer av fusk: plagiat och otillåtet samarbete.

– Ett typiskt coronafusk kan vara att man googlar efter svar och kopierar och klipper in, säger Arne Wahlström.

Viktigt för trovärdigheten

Vad som är tillåtet och inte regleras i 10:e kapitlet i högskoleförordningen. Man måste kunna känna tilltro till att studenten har den kunskap som betygen påstår, menar chefsjuristen.

– I disciplinnämnden hanterar vi att man försöker sno en prestation som någon annan gjort. Vi har höga beviskrav ungefär som en domstol, men vi kan också ta hänsyn till om man visar en vilja till förbättring.

Vilka blir konsekvenserna av fusket?  Hur upptäcks fusket?  Hur reagerar studenterna som blir avslöjade? Tre snabba frågor får svar i klippet.

DETTA SÄGER REGLERNA

I högskoleförordningens kapitel 10 står:

1 §   Disciplinära åtgärder får vidtas mot studenter som

   1. med otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid prov eller när en studieprestation annars ska bedömas,

   2. stör eller hindrar undervisning, prov eller annan verksamhet inom ramen för utbildningen vid högskolan,

   3. stör verksamheten vid högskolans bibliotek eller annan särskild inrättning inom högskolan, eller

   4. utsätter en annan student eller en arbetstagare vid högskolan för sådana trakasserier eller sexuella trakasserier som avses i 1 kap. 4 § diskrimineringslagen (2008:567).

Disciplinära åtgärder får inte vidtas senare än två år efter det att förseelsen har begåtts.

Besluten går att överklaga till förvaltningsrätten.

källa: riksdagen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.