Flygledare på Midlanda framför skärmarna som övervakar en flygplats på distans.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Erik Bäckman på Midlanda om de incidenter som faktiskt har inträffat på flygplatsen och vilka störningar de haft. Foto: Hans Lindblom/SVT

Få drönarincidenter vid flygplatserna i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen kränktes luftrummet vid Arlanda flygplats av oidentifierade drönare – flera gånger. Enligt Erik Bäckman på Midlanda har det tidigare hänt även hos dem, men är inte särskilt vanligt.

– Kränkningar av drönare är ovanliga och beror oftast på okunskap, säger han.

Från Midlanda i Timrå luftleds fyra flygplatser via RTC (Remote Tower Center): Sundsvall Timrå Airport, Örnsköldsvik Airport, Linköping/Saab Airport och Sälens flygplats som heter Scandinavian Mountains Airport.

Det innebär att det inte finns några fysiska flygtorn på flygplatserna. Start och landning övervakas via kameror på master där även ljud tas upp via mikrofoner.

Handlar oftast om okunskap

Bilderna från flygplatserna överförs till kontrollcentralen på Midlanda där en flygledare har en 360 graders vy över hela flygplatsområdet.

Fördelen är att flygledaren har hjälp via rörelsedetektorer och infraröda kameror som underlättar vid mörker eller dimma.

– De flygplatser vi övervakar har haft få incidenter med drönare och då handlar det oftast om okunskap snarare än att någon flyger drönare med ont uppsåt, säger Erik Bäckman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.