För tredje kvällen i rad har det varit larm om drönare vid Arlanda. Foto: Utryckning Uppsala

Ännu ett drönarlarm på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

En skyddsvakt på Arlanda har sett drönare vid flygplatsen under tisdagskvällen. Det innebär att det flugit drönare vid Arlanda tre kvällar i rad.

– Vi kan bekräfta att det setts drönare, men hur många har jag ingen uppgift om, säger Eric Casselberg på Luftfartsverket till SVT.

Det är tredje dagen i rad som drönare flyger vid Arlanda, något som Aftonbladet berättade först.

Drönare vid Arlanda flygplats

– Det är en skyddsvakt vid Arlanda som observerat drönare, säger Eric Casselberg.

Inga omdirigerade flyg

Observationen gjordes under tidig tisdagskväll. Det har inte påverkat flygtrafiken med några större förseningar enligt vare sig Luftfartsverket eller Swedavia. Inga flyg har behövt omdirigeras till andra flygplatser.

– Men det har påverkat vissa rörelsemönster, hur flygplanen flyger in när de landar eller lyfter, säger Eric Casselberg.

Experten: ”Smittar av sig”

Efter första nattens drönarflygningar sade Hans Liwång, professor i försvarssystem på Försvarshögskolan, att tidpunkten och omständigheter kan tyda på att någon velat testa Arlandas beredskap. Efter måndagskvällens flygning sade han däremot att det skulle kunna röra sig om en ”copycat”.

– Vi har sett att drönarflygningar ”smittar av sig” en aning, säger Hans Liwång.

Polisen: Måste bottna i vad man kan ha sett

Polisen kan inte kommentera över vad som har rapporterats i medier men ger SVT en lägesuppdatering.

– En person har gjort någon sorts observation på flygplatsen. Men vad den personen sett vet vi inte än. Vi måste bottna i vad man kan ha sett. Det är där vi ligger just nu, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson för polisen region Stockholm.

Under onsdagen skrev polisen på sin hemsida att det i nuläget inte finns några observationer som kan bekräftas vara drönare, men att fortsatt utredning görs. Brottsrubricering är flygplatssabotage och brott mot skyddslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drönare vid Arlanda flygplats

Mer i ämnet