Arlanda stängdes plötsligt efter drönarlarm natten till måndag. På måndagskvällen kom ännu ett larm om drönare som setts nära flygplatsen.
– Jag kan bekräfta att det varit drönare på Arlanda i kväll, där vi på LFV fått observationer, säger Christopher Montecino, tjänsteman i beredskap på Luftfartsverket (LFV) till TT.
Swedavia fick kännedom om larmet vid 22.30-tiden. Även polisen bekräftade under måndagskvällen att larmet handlade om en drönare över en av landningsbanorna.
– Då tillkallas polisresurser till platsen. Vi är fortfarande kvar där, sa Anna Westberg, presstalesperson på Polisregion Stockholm, strax innan midnatt.
Polisen har inlett en förundersökning om brott mot luftfartslagen och brott mot skyddslagen. Ingen är gripen.
Experten: Drönarflygningar smittar av sig
Efter första nattens drönarflygningar sa Hans Liwång, professor i försvarssystem på Försvarshögskolan, att tidpunkten och omständigheter kan tyda på att någon velat testa Arlandas beredskap. Och att det inte går att utesluta att främmande makt varit inblandad.
Efter måndagskvällens flygning menar han däremot att det skulle kunna röra sig om en ”copycat”.
– Vi har sett att drönarflygningar ”smittar av sig” en aning, säger Hans Liwång.
Swedavia vill inte kommentera detaljer i sitt säkerhetsarbete och vad de eventuellt gör för att förhindra fler drönarflygningar.
”Vi arbetar med säkerheten varje dag tillsammans med andra myndigheter och aktörer på flygplatsen. Säkerheten är högsta prioritet”, skriver Swedavia i ett mejl till SVT.
Krävs tillstånd
Om en oidentifierad drönare kommer nära en flygplats stoppas alltid flygtrafiken som en säkerhetsåtgärd, enligt Swedavia. Det krävs särskilt tillstånd för att få flyga med drönare nära en flygplats, och eventuell olovlig flygning kan vara ett brott mot luftfartslagen.
Efter larmet natten till måndag har polisen inlett en förundersökning om flygplatssabotage och brott mot skyddslagen.