Hans Liwång Försvarshögskolan, bild på Arlanda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans Liwång, professor på Försvarshögskolan och docent i militärteknik, förklarar varför drönarna kan ha flugit över Arlanda. Foto: SVT/ Uppsala utryckning

Militärexperten: ”Valt det tillfälle då man bäst testar beredskapen”

Uppdaterad
Publicerad

Drönarna som flög över Arlanda gjorde det med stor sannolikhet för att testa flygplatsens beredskap, det menar Hans Liwång, professor i försvarssystem på Försvarshögskolan.

– Mitt i natten är det inte så vanligt att folk flyger drönare av hobbyskäl, så det känns som att det var en medveten handling.

Arlanda flygplats stängdes tillfälligt under natten till måndag efter larm om att drönare hade siktats.

Hans Liwång är professor på Försvarshögskolan och menar att det i nuläget inte går att säga något om vem eller vilka som flög drönarna och varför.

Drönare vid Arlanda flygplats

– Det går inte att utesluta att det är en främmande makt som ligger bakom det här, men det kan också vara en hobbyentusiast som vill testa Arlanda.

Men att händelsen inträffade under natten indikerar på att syftet kan ha varit att testa Arlandas beredskap.

– Det känns som man har valt att flyga över Arlanda vid det tillfälle då man bäst testar Arlandas beredskap för att upptäcka drönare, säger Hans Liwång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drönare vid Arlanda flygplats

Mer i ämnet