Infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man agerade mycket resolut” infrastrukturministern om drönarlarmet på Arlanda. Foto: Josefin Marjomaa

Arlanda stängdes efter drönarlarm: ”Misstänker medveten handling”

Uppdaterad
Publicerad

Drönare siktades under natten vid Arlanda. Flygplatsen stängdes helt under några timmar men kunde öppna igen vid halv fyra på morgonen. Enligt polisuppgifter ska drönarna har varit ”av större modell”.

– Jag har från min sida uppdaterat mig från de myndigheter som har agerat mycket resolut, säger infrastrukturministern.

Minst fyra drönare av varierande storlek ska ha siktats. Varken Luftfartsverket eller Swedavia vet vad det är för typ av drönare.

Vid 02-tiden togs beslut om att stänga Arlanda och totalt fem flighter påverkades. Två av dem omdirigerades till Skavsta, men landade senare på Arlanda med försening. Ett fick landa på Landvetter, utanför Göteborg, och ett styrdes om till Helsingfors där passagerare fick spendera natten.

Drönare vid Arlanda flygplats

03.30 kunde Arlanda öppna igen. Polisen har inlett en förundersökning om flygplatssabotage och brott mot skyddslagen.

– Vi misstänker att det var en medveten handling, men jag kan inte svara på vad syftet var, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Enligt uppgifter till SVT har polispatruller från Uppsala som arbetat med ärendet beskrivit att de under natten kunnat följa hur flera drönare flugit från Uppsala-området och vidare söderut mot Märsta och Arlanda.

Polispatrullerna har beskrivit att drönarna var av större modell och att de inledningsvis observerades ovanför lokaler som tillhör polisen i Uppsala.

Drönare flög över Uppsala

Vid 22-tiden kvällen innan drönarna observerades vid Arlanda ska även privatpersoner sett drönare flyga över centrala Uppsala. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

I samband med händelsen har polisen upprättat en anmälan om brott mot skyddslagen då de misstänkta drönarna kan ha flugit på ett sätt som varit brottsligt.

– De skulle kunna ha flugit över polishusen i Uppsala men vi vet inte, säger Tobias Ahlén Svalbro, presstalesperson på Polisregion Mitt till Ekot.

Ministern medveten om händelsen

Försvarsmakten säger att man är medveten om händelsen och står i kontakt med Arlanda.

– Vi har kontakt för att få en lägesbild, men vi är inte på plats, säger Mikael Ågren, vid Försvarsmakten.

Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) vill inte spekulera i vem eller vilka som kan ligga bakom händelsen:

– Det får ju förstås förundersökningen visa på och de rättsvårdande myndigheterna ta fram i sitt fortsatta arbete. Det jag kan konstatera var att luftrummet stängdes under en dryg timme, att några plan lades om och att man agerar utifrån de rutiner som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drönare vid Arlanda flygplats

Mer i ämnet