Många skadas men få ställs till svars för arbetsplatsolyckor

Få ställs till svars

Uppdaterad
Publicerad

Mittnytt har ägnat stor uppmärksamhet åt arbetsmiljöfrågor i höst. Vi har bland annat berättat om arbetare som skadats allvarligt och till och med dött på jobbet.

Inga pengar i världen kan ersätta en människa eller en arm eller ett ben. Men pengar kan underlätta lite för både anställda och deras anhöriga.

Det är därför en trygghet att nästan alla är försäkrade genom jobbet. Förutom Försäkringskassans sjukersättning kan man också få ersättning från AFA, försäkringsbolaget som ägs gemensamt av arbetsgivarna och fackföreningarna. Där är så gott som alla, eller drygt 4 miljoner, av sveriges yrkesverksamma försäkrade.

Farliga jobb

Men ha ingen övertro på försäkringen, det ställs hårda krav för att få en arbetsskada godkänd. I år väntas AFA ta emot omkring 65000 anmälningar om arbetsskada, av dom får 30 000 avslag.

Byggnads försäkringsansvarige Grels Johansson håller med om att det ställs höga krav:

– Ja kraven är ganska tuffa. Man är ju försäkrad i befintligt skick och har man en bakomliggande sjukdom påverkar det ersättningen, förklarar han.

Han är också kritisk till att så få arbetsgivare ställs till svars för brott mot arbetsmiljölagen.  Bara fyra procent av arbetsmiljöfallen leder till fällande domar.

-  Ja, det är konstigt att rättsväsendet inte kan hantera frågorna på ett bra sätt. Det dör människor på arbetsplatsen och då är det märkligt att man inte kan hitta nån som är vållande! Säger Grels Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Farliga jobb

Mer i ämnet