Familjehemsmamman: Det var fruktansvärt

Uppdaterad
Publicerad

Mittnytt har talat med kvinnan som tagit hand om den försummade ettåringen när föräldrarna inte klarat av det.

– Förlåt mig. Det är fortfarande väldigt jobbigt.

Rösten som spricker då och då tillhör en kvinna i Sundsvall. Kvinnan är familjehemsmamma och hon är den som tagit hand om den ettåriga flicka som i september hittades ensam och övergiven i sin egen avföring i en mycket varm lägenhet i Sundsvall. Men deras vägar hade korsats långt tidigare.

Barnet träffade familjehemsmamman för första gången bara några veckor efter sin födsel, när socialtjänsten konstaterade att föräldrarna inte kunde ta hand om sitt barn. Skälet var bland annat att paret inte hade någon bostad, och i bakgrunden fanns också en missbruksproblematik.

Den övergivna ettåringen

”Hade jag vetat allt som kommunen kände till”

Det kände inte familjehemsmamman till, men i mars 2014 så avslutades familjehemsplaceringen, då kommunen ansåg att föräldrarna då kunde ta hand om flickan.

– Jag var väldigt positiv till det just då. Föräldrarna verkade ha en framtidstro och det kändes bra.

– Men hade jag vetat allt som kommunen kände till om föräldrarna, då... Då hade jag motsatt mig att flickan skulle flytta hem, säger hon.

Kommunen: Inga fel gjordes

På en presskonferens på onsdagen presenterade kommunen sin utredning av hur man skött ärendet med den övergivna ettåringen. Budskapet var att det finns en hel del saker som kan bli bättre inom socialtjänsten, men i det aktuella ärendet så hade inte ett enda felaktigt beslut fattats.

– Varje beslut som har tagits under hela resans gång har varit korrekt vid det tillfället, sa socialdirektören Torbjörn Stark på onsdagen.

Eva Rönnbäck som är enhetschef inom socialförvaltningen var inne på samma sak.

– Det kanske låter lite konstigt, men det har faktiskt inte begåtts något enskilt fel i det här ärendet, och det känns väldigt skönt att vi kan konstatera det.

”Varningssignaler borde tagits på allvar”

Familjehemsmamman, som vill vara anonym, berättar att den lilla ettåriga flickan betyder mycket för henne, efter att de tillbringat drygt fem månader tillsammans under hösten och vintern. Men när de biologiska föräldrarna återfick sin dotter i mars 2014, så klipptes kontakten helt med det föredetta familjehemmet.

–Vi trodde att vi skulle kunna följa processen. Jag var ju orolig, hon känns ju som ”min” lilla flicka också, och sen klipptes kontakten helt istället, säger familjehemsmamman.

Kommunen mörkade orosanmälan

I slutet av juli fick familjehemsmamman kontakt med föräldrarna igen, när de ville att hon skulle sitta barnvakt åt ettåringen under en helg. En helg som hon fortfarande idag tycker är jobbig att prata om.

–Det var vecka 30. Det minns jag, för vi hade varit på semester, och jag hämtade henne på torsdagen eller fredagen. När jag skulle byta blöja på henne så var det fruktansvärt, hon var alltså söndersvedd och illröd över rumpan och ryggen. Jag ringde till sjukvårdsupplysningen och gjorde också en orosanmälan till kommunen.

”Kommer inte ihåg exakt”

Familjehemsmamman anmälde alltså barnets tillstånd till socialtjänsten. Hon säger att det kändes som att de tog henne på allvar, och att de skulle agera. Men i kommunens utredning som presenterades på onsdagen stod ingenting om en orosanmälan. Vi ställer frågan till socialdirektören Torbjörn Stark.

Har det kommit in någon orosanmälan gällande ettåringen under den här perioden?

– Nu kommer jag inte ihåg exakt vad som står i rapporten.

Den rapport jag har fått visar inte något sådant?

– Nej, då är det så.

Men det ska visa sig att det Torbjörn Stark säger inte är sant. Senare ringer han upp Mittnytt och meddelar att det visst kommit in en orosanmälan, men att kommunen valt att belägga den med sekretess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den övergivna ettåringen

Mer i ämnet