Tre män, från Härnösand, Göteborgstrakten och Vingåker i Södermanland, stod åtalade för grovt jaktbrott, alternativt grovt jakthäleri och grovt artskyddsbrott. Tillsammans hade de plundrat tusentals fågelbon på ägg på olika platser i Härnösand och i Stekkenjokksområdet på gränsen mellan Jämtland och Västerbotten.
Männen åtalades för att ha tagit 6 000 fågelägg, till stor del från hotade rovfåglar. Äggen byttes sedan med samlare utomlands. Under rättegången yrkade åklagaren på två års fängelse för den mest aktive i ligan.
Härnösandsbon fälldes på fredagen av Ångermanlands tingsrätt för jaktbrott och grovt artskyddsbrott och dömdes till ett års fängelse. De två andra åtalade fick mildare straff.
Göteborgaren fälldes för jaktbrott, jakthäleri och grovt artskyddsbrott. Domen blev villkorlig och han ska betala 85 dagsböter á 140 kronor. Vingåkersbon dömdes på samma grunder och får villkorlig dom och 180 dagsböter á 230 kronor.
Tips från Skottland
Det var ett tips från polisen i Skottland 2009 som ledde svenska polisen till de tre männen. En av dem ska ha bytt ägg med en skotte och skotska myndigheter tipsade vidare.
Gömdes i lönnrum
Hemma hos härnösandsbon hittade polisen ett lönnrum där hans samling förvarades, 2000 fågelägg, alla prydligt registrerade och sorterade i det hemliga rummet.
Handel med fågelägg är lukrativ och rör sig över alla landsgränser. Ett havsörnsbo med ägg kan vara värt uppemot 70 000 kronor på den illegala marknaden.
Ägg från utdöd fågel
Ett jättebeslag i Finland 2012 kunde också länkas till härvan i Sverige. Det finska beslaget omfattade 10 000 ägg från en rad olika arter, många av dom sällsynta och hotade, men fyndet som förvånade den finska tullen allra mest var en låda med ett jätteägg från den s k Elefantfågeln på Madagaskar, utrotad redan någon gång på 15- eller 1600-talet. Ägget tros vara värt tiotusentals dollar på den illegala marknaden.
Stor utredning
Efter en stor utredning som pågått i flera år åtalades männen i mars 2013. Åtalet innehöll över 100 brott. Polisens utredare fick lägga ett intrikat pussel. Bland annat har elektronisk datummärkning på kamerabilder jämförts med lagrade GPS-koordinater för att binda de tre männen till platserna.
Rättegången var även den av det större formatet, 23 dagar tog det. I Skottland valde åklagaren att lägga ner målet men i Finland har åtal väckts.