Foto: TT

Färre flickor vaccineras mot livmoderhalscancer

Uppdaterad
Publicerad

Andelen flickor som vaccineras mot livmoderhalscancer är fortfarande lägre än för övriga vaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet.

– Vi vill att så många som möjligt är vaccinerade. Det gäller ju skydd mot en väldigt svår sjukdom, säger Tiia Lepp på Folkhälsomyndigheten.

Vaccinet, Gardasil eller Cervarix ger ett närmast fullgott skydd mot de två virustyper som orsakar cirka 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer. Ett litet stick i armen, två gånger på ett år så bedöms man ha ett gott skydd mot en allvarlig och dödlig sjukdom. Ändå tvekar cirka två av tio föräldrar.

– De flesta som tackar nej eller tvekar inför vaccinationen är oroade för vaccinets säkerhet, säger epidemiolog Tiia Lepp på Folkhälsomyndigheten.

Förknippas med sexdebut

Hon säger också att en mindre andel av föräldrarna tackar nej för att de anser att flickorna är för unga att vaccineras mot en sjukdom som är sexuellt överförbar. Vaccinet ska ges innan man utsätts för smitta.

Tiia Lepp, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten Foto: SVT

– Det kanske inte är helt naturligt i alla familjer att ta upp ämnet sex och samlevnad med 11-12-åringar. Men barn mellan 9 och 13 år svarar bäst på vaccinet. Det är då immunsystemet är på topp, säger Tiia Lepp.

Statistiken visar nedgång

2012 infördes den allmänna vaccinationen mot HPV för flickor i Sverige. I början var vaccinationsviljan god. 85 procent i länet sa ja till en första dos och 82 procent tog en andra dos. Men när flickorna födda 2004 skulle vaccineras sjönk andelen som sa ja, enligt statistiken. Siffrorna visar en nedgång från 85 till 75 procent.

– Det kan vara en viss underrapportering men det kan också tyda på lokal påverkan när det sprids rykten om påstådda biverkningar av vaccinet. Sådana historier sprids ganska snabbt, både bland föräldrarna och flickorna själva, säger Tiia Lepp.

Obefogad oro

I några kommuner, som Ånge och Kramfors är den inrapporterade siffran för flickor födda 2004 mellan 50 och 60 procent. Betydligt lägre än rikssnittet och övriga kommuner i länet.

Camilla Rönningås, skolsköterska i Ånge Foto: Anna Beijron SV

–  Det sprids fort negativa uppfattningar i sociala medier och man kanske inte alltid tar reda på relevanta bakgrundsfakta, men vi påverkar aldrig någon att ta ställning, säger skolsköterskan Camilla Rönningås i Ånge.

Nio av tio är målet

 Folkhälsomyndighetens mål att minst 90 procent ska tacka ja till vaccinet.

– De biverkningar som förekommer är milda och snabbt övergående. WHO har kommit fram till slutsatsen att HPV-vaccinet är ett mycket säkert vaccin och det är önskvärt att så många som möjligt har skyddet, säger epidemiolog Tiia Lepp.

Humant papillomvirus (HPV)

Humant papillomvirus är en mycket smittsam sexuellt överförbar infektion. HPV är en grupp virus som omfattar mer än 200 olika typer.

HPV-typerna 16 och 18 är de vanligast förekommande högrisktyperna för cancer och orsakar omkring 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer.

HPV-infektionen är symtomfri och läker oftast ut av sig själv. HPV-infektionen kan också bli kronisk och vissa HPV-typer kan efter många år ge upphov till olika typer av cancer. Livmoderhalscancer är den vanligaste HPV-relaterade cancerformen. Hos män rör det sig främst om cancer i svalg, penis och anus.

HPV kan också orsaka vanliga hudvårtor samt könsvårtor som också kallas kondylom.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.