Kjell Larsson begärdes häktad vid Sundsvalls tingsrätt under fredagseftermiddagen. Han släpptes dock efter häktningsförhandlingarna på grund av bristande bevis. Bakgrunden är en misshandel som inträffade i Stockholm för en dryg vecka sedan.
Undre världen
Enligt uppgifter till Mittnytt misstänks Kjell Larsson för att ha organiserat och betalat personer i den undre världen att misshandla säljchefen i frisörkedjan Trudes Frisörer. Säljchefen misshandlades med ett järnrör och uppmanades att lämna företaget.
Sedan dess har säljchefen haft personskydd. Han har för sin egen säkerhets skull också följt uppmaningen att återlämna tjänstebilen och lämna företaget.
Slogs med järnrör
Själv avfärdar Kjell Larsson misstankarna. Efter att han släppts på fredagen träffar vi honom utanför polishuset i Sundsvall. Kjell Larsson säger att han att snarare är utsatt för en komplott.
– Jag har inget emot den där personen som misshandlades och har absolut inte varit inblandad i någon misshandel. Det håller jag mig för god för, säger han till Mittnytt.
Enligt uppgifter har det legat ute ett ”kontrakt” på säljchefen under en längre tid. Han har ett förhållande med Kjell Larssons före detta hustru och de har upplevt att deras resor och förehavanden har bevakats och kartlagts under en längre tid. För en dryg vecka sedan blev säljchefen sedan attackerad utanför sin villa i Sundbyberg. Han har berättat att han varit och handlat och stod vid bilen med matkassarna när det plötsligt small till. Säljchefen slogs ned med ett järnrör samtidigt som den attackerande mannen skrek att han skulle lämna företaget.
”Undermålig utredning”
Kjell Larsson misstänktes tidigt ha organiserat överfallet och i går eftermiddag uppges han själv ha överlämnat sig till polisen. Hans advokat är dock kritisk till gripandet.
– Polisutredningen är undermålig och det var självklart att han skulle släppas. Jag hoppas verkligen att polisen går till botten med detta så att min klient blir rentvådd, säger försvarsadvokaten Susanne Sidén till Mittnytt.
Det kommer också polisen att göra. Enligt kammaråklagare Staffan Blyberg står misstankarna fast och kommer att utredas vidare. Misstankarna kan sammanfattas i fyra punkter: Medhjälp alternativt anstiftan till grov misshandel, stämpling till grov misshandel, olaga hot och övergrepp i rättsak.
Hemlös och utblottad
Händelsen är det senaste kapitlet i en långdragen strid om kontrollen av frisörkedjan Trudes Frisörer som fick stor uppmärksamhet i somras när förre fastighetskungen Kjell Larsson påstod sig vara hemlös och utblottad. Medier i hela landet berättade om den utblottade fastighetskungen som sov på centralstationen i Sundsvall men som samtidigt hade tillgång till en miljonvilla i Sundsvall.
Bakgrunden visade sig dock vara mer komplicerad och handlade om en skilsmässostrid och kontrollen över bolaget Trudes Frisörer.
Mittnytt träffade Kjell Larsson också i somras. Då berättade han öppet om hur han vid sin stora fastighetskonkurs på 90-talet försökte rädda tillgångar genom att skriva över dessa på hustrun. Uttalandet väckte rabalder bland fordringsägarna och har granskats vidare under hösten.
Begärs i konkurs
Så sent som för ett par veckor sedan gjorde kronofogden en tillgångsutredning som visade att Kjell Larsson var utblottad.
Idag, fredag, samma dag som Kjell Larsson fick försvara sig i tingsrätten för att ha organiserat misshandeln stod det klart att han också begärts i konkurs. Marginalen Bank har ett krav på Kjell Larsson på 14 101 284 kronor och har i veckan lämnat in en konkursansökan till Sundsvalls tingsrätt.
Kraven på 14 miljoner är lån från mitten av 90-talet och togs hos SBAB, Statens Bostadsfinansieringsaktiebolag. Lånen togs sedan över av Venantius AB och nu senast Marginalen Bank AB. Den första oktober lämnade banken in sin konkursansökan till Sundsvalls tingsrätt. Bankens företrädare hänvisar till sekretess och vill inte ytterligare kommentera bakgrunden.
– Ja, vad ska jag säga om det. Jag har inga 14 miljoner och kan bara skratta åt eländet, säger Kjell Larsson i en kommentar.
Personlig konkurs
Vid en personlig konkurs utser tingsrätten en förvaltare som tar reda på vilka tillgångar och skulder som finns. Tillgångarna ska sedan säljas, med undantag för sådant som ingår i familjens beneficium, det som anses nödvändigt i ett hushåll, och dessutom vissa arbetsredskap. Pengarna från försäljningen fördelas sedan mellan fordringsägarna.
Den som försatts i konkurs förlorar rätten att fritt förfoga över sin egendom under konkursen. Man får bara göra de utbetalningar som hushållet måste göra för sitt dagliga uppehälle.
Ansvar för skulder
Efter en avslutad konkurs har en enskild person fortfarande ansvar för alla skulder som finns kvar. Därför är en konkurs ingen utväg för en privatperson när det gäller att bli av med sina skulder.
Källa: Konsumentverket