Degraderingen ändrar förutsättningarna för GIF Sundsvalls femårsplan

Uppdaterad
Publicerad

Två tränare har fått sparken, sportchefen Urban Haglund lämnar klubben och klubbchefen ska sluta. Lägg till en blytung säsong där GIF Sundsvall egentligen aldrig var med i matchen och följdaktligen rasade ur allsvenskan. Nu måste klubben fundera på hur framtiden ska se ut.

För ganska precis två år sedan presenterades GIF Sundsvalls femårsplan där målen var högt ställda: fördubblad omsättning, en akademi i toppklass där spelare kunde säljas för 10 miljoner kronor per år, ett eget damlag på plats och ett publiksnitt på 5 000 personer.

Framtiden stavades närodlat, talanger från norra delarna av landet, som skulle bli ett stabilt allsvenskt lag.

Ingen allsvenska nästa år

Årets degradering har nu förändrat förutsättningarna.

– Jag vill inte säga att det har saboterat planen, säger klubbens ordförande Stefan Söderlund som menar att femårsplanen ligger kvar, men behöver omformuleras.

Det gäller bland annat tidpunkten för när målen ska uppnås. Samtidigt är läget tufft.

– Vi kommer inte kunna ersätta tappet med ökade intäkter, konstaterar Söderlund som menar att ett snabbt återtåg till allsvenskan redan nästa år inte vore bra för klubben.

De tomma stolarna blir allt fler hos ex-allsvenska Gif Sundsvall. Två tränare och en sportchef har lämnat föreningen, och inom kort försvinner även klubbchefen Foto: Pierre Ragnehag

Har rätt beslut tagits?

Det är styrelsen och dess ordförande som har det yttersta ansvaret för verksamheten.

Har styrelsen fattat rätt beslut?

– Jag tycker det är viktigt att inte låta sig hindras av rädsla att ta nödvändiga beslut, säger han. 

Inom kort ska Stefan Söderlund presentera den inriktning klubben nu måste ta.

– Jag vill inte föregå medlemsmötet den 30:e november, säger han.

Tydligare svar än så vill han inte ge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.