Två personer sitter vid ett skrivbord mittemot en advokat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det mest anmärkningsvärda i detta är att god man undanhållit att det fanns släktingar”, säger anhöriga till kvinnan. Hör deras berättelse om hur den gode mannen misstänks ha ”städat undan” den gamla kvinnans livshistoria i klippet. Foto: AI-genererad teckning

God man i Härnösand ärvde 4,8 miljoner – anhöriga i chock: ”Undanhållit att det fanns släktingar”

Uppdaterad
Publicerad

En äldre kvinna i Härnösand testamenterade hela sin förmögenhet till sin gode man, nära fem miljoner kronor.

Nu är den gode mannen polisanmäld och utreds av åklagare för grovt mutbrott.

Härnösands kommuns ekonomichef och enhetschefen för överförmyndarnämnden har polisanmält en god man för att hen ska ha vilselett/förmått en äldre kvinna att testamentera alla sina tillgångar till sin gode man.

Det framkom efter att släktingar till kvinnan fått ta del av testamentet.

Ska ha känt varandra innan

Enligt gode mannens advokat ska testamentet ha upprättats innan personen blev gode man till kvinnan.

”Det fanns en annan relation mellan parterna, vilket var anledningen till att testamentet upprättades”, skriver advokaten Caroline Diederichsen i en handling från Ångermanlands tingsrätt.

Grovt mutbrott

Bouppteckningen skrevs under i februari 2023. Det var då den gode mannen hävdade testamentet och fick ett arv på 4 806 298 kronor. Åklagaren menar att det är då som brottet ska ha begåtts.

”Rubriceringen av brottet bör vara tagande av muta, grovt brott eftersom den gode mannen hade en särskild ställning och det rör sig om ett betydande värde, skriver kammaråklagare Robert Engstedt till rätten.

Hälften av pengarna borta

Rätten har nu yrkat på kvarstad av den gode mannens tillgångar som på ett år har halverats. Kronofogdemyndigheten har hittat 2 509 000 kronor på den gode mannens bankkonto.

Vad är kvarstad?

Kronofogden kan tillfälligt ta hand om pengar eller egendom när det finns en risk att den som har ett krav på sig undanhåller eller försvinner med pengarna eller egendomen. Det kallas för kvarstad och det är domstolen som tar beslutet.

Källa: Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.