När VM-turneringar i ishockey spelas är det brukligt att spelarna serveras flaskvatten inför matcherna. Så var det tänkt även i år.
Men turneringens generalsekreterare, Peter Blomqvist, ville annorlunda. Ett till synes enkelt beslut att bara byta ut flaskvatten mot kranvatten var dock inte riktigt så enkelt som man först trodde. Det krävdes bevis på vattnets kvalitet i form av laboratorieanalyser.
– Många av de deltagande länderna från Europa och Nordamerika är vana att använda flaskvatten så det var ett krav inför turneringen. Vi fick skicka in vattenprover från Miva och Vakin i Umeå som visade att vattnet håller en god kvalitet, berättar Peter Blomqvist.
Att helt välja bort flaskvatten under turneringen betyder i runda slängar 20 000 färre vattenflaskor som ska tappas upp, transporteras och återvinnas.
Fördelarna med att servera friskt kranvatten är också många.
– Flaskvattnet är uppemot 250 gånger dyrare än kranvatten och hela 300 gånger sämre för miljön på grund av hur det produceras. Flaskor ska tillverkas, vattnet ska transporteras och flaskorna ska returneras, säger Lars Westberg, kommunikationsansvarig på Miva.