Det handlar om hundar, katter, marsvin, kaniner, fiskar och reptiler, bland annat. Flera djurorganisationer i länet har märkt en ökad försäljning av smådjur på försäljningssidor och även tillbehör som burar med mera. En del djur är i dåligt skick.
– Folk kontaktar oss om omplaceringar. Barnen har kanske pluggat hemma under pandemin men när jobb och skola börjar kan man inte ta hand om djuren längre, säger Jeanette Ivarsson på Djurhjälpen i Söråker.
Tydlig koppling till pandemin
Men alla djur säljs inte.
– För varje restriktion man lättat på har vi märkt en ökning av djur som ska omplaceras men även djur som dumpas, berättar Nathalie Melander på organisationen Brinos i Timrå.
– Många tycker att det är gulligt med en valp eller kattungar, men de blir snabbt stora och då minskar intresset. En del gör sig av med sin vuxna katt och så skaffar de en ny kattunge istället, säger Jeanette Ivarsson på Djurhjälpen.
Ökning av husdjur under pandemin
Statistik från försäkringsbolaget Agria visar att fler skaffat husdjur under pandemin. Den grupp av djurägare som ökat mest är 40-49-åringar. I den åldersgruppen är ökning av katt och hundägande ungefär lika stor. Bland de yngre är katt vanligast.
Statistiken bygger på antalet nya försäkrade djur under perioden mars till juli 2020, jämfört med samma tid året innan.
Överlag har antalet husdjur ökat i nästan alla åldersgrupper. Undantaget är personer i grupperna 60—69 år samt 70 år och uppåt där man kan se en viss minskning.
källa: Agria