Kvinna tittar på bilder på mobiltelefon. Kristina Mårtensson, vårdområdesdirektör för psykiatri och habilitering på Länssjukhuset

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andelen patienter som söker sig till vården för ätstörningar i länet har ökat de senaste åren, berättar Kristina Mårtensson, vårdområdesdirektör. Hör vad den bidragande faktorn kan vara i klippet. Foto: Ylva Holmgren//SVT

Fler unga i Västernorrland söker vård för ätstörningar

Uppdaterad
Publicerad

Inom psykiatrin och barnpsykiatrin har andelen unga med ätstörningar ökat de senaste fyra åren, speciellt vårdtiderna har ökat.

– Det som är bra med ökningen är att fler får vård i den psykiatriska öppenvården och att det inte ökar inom slutenvården, säger vårdområdesdirektören Kristina Mårtensson.

En anledning kan vara att de inom barnpsykiatrin börjat med nya arbetssätt i öppenvård för att fånga upp de unga tidigare.

– Att ge insatser innan man kanske måste läggas in och kanske till och med sondmatas, för det kan ju vara livshotande svälttillstånd, berättar Kristina Mårtensson.

Ny ätstörningsklinik

En särskild utmaning, berättar Mårtensson är att det inte finns säkerställt effektiva metoder.

– Det är ju också en anledning till att den här högspecialiserade vårdenheten har tillkommit. Att man vill bidra till forskning, kunskapsutveckling. Vi behöver lära oss mer, säger Kristina Mårtensson.

Stort mörkertal

Alla som lider av anorexi eller annan ätstörning anmäler sig inte till vården vilket bekräftades när Region Västernorrland som bedriver EMARO-studien, en ny form av psykoterapi mot anorexi, gick ut och annonserade via facebook fanns det ett stort intresse.

– Vi har fått en hel del egenremisser som inte var kända i sjukvården, vilket bekräftar det här mörkertalet, säger Magnus Sjögren verksamhetschef och överläkare för nationell högspecialiserad vård.

Region Västernorrlands statistik över antal patienter som sökt vård p g a ätstörningar. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.