Skolsköterskan Mona Stenmark informerar om den hjälp som finns att få efter att man blivit könsstympad. Foto: Barbro Sellin/SVT

Somaliska tjejerna: ”Vi måste prata om det här”

Uppdaterad
Publicerad

Om man börjar prata om det lidande som kvinnlig könsstympning innebär kommer den också att upphöra. Det tror unga tjejer som träffats och pratat i ett försök att sprida kunskap till de äldre.

Unga tjejer som själva utsatts för könsstympning tror att mönster och traditioner går att bryta, om man bara pratar om de problem som det medför. Därför har de under ett halvår samlats i en grupp på en skola i Sundsvall.

– Vi måste prata om det här. Det gör att alla förstår hur dåligt det är. Då kommer killarna att förstå det också, säger Sofiya.

Kvinnlig könsstympning

”Måste sluta skära sina barn”

Flickorna vill att de äldre, deras föräldrar och släktingar, både i hemlandet och i Sverige ska förstå.

– I mina tankar och när jag kollar och läser på nyheterna hur det ser ut i Somalia nu så tror jag att det kan bli slut på könsstympning om 10 till 12 år, säger Falastiin.

De måste sluta att skära sina barn. Tjejerna får mycket ont i hela livet, säger Sara.

– Kanske mammor också förstår att vi fick problem och att vi inte vill att våra döttrar ska få det, säger Falastiin.

Hjälp finns att få

Skolsköterskan Mona Stenmark träffar nyanlända asylsökande ungdomar för ett hälsosamtal när de gått ett år i skolan.

– Då ställer vi frågan: Har någon gjort något mot din kropp som inte var bra för dig? I samband med det kan man komma in på könsstympning, berättar Mona Stenmark.

För de drabbade flickorna finns stöd och behandling. Men alla törs inte gå till skolsköterskan.

– Man måste göra det för det är bara du som har ont i hjärtat och är ledsen. Man måste göra det för här man kan få hjälp, menar Falastiin.

Pengarna tog slut

Projektet på skolan är nu avslutat, det fanns inga pengar till att fortsätta. Arbetet i skolgruppen upphör, men tjejerna tror på idén att sprida information till både äldre och yngre.

– I Sverige finns det många som kommer från olika länder och de tror fortfarande att den här kulturen är bra, men den betyder ingenting. Så om man pratar om det här, det gör att alla förstår hur dåligt det är, säger Sofiya.

– Jag hoppas att det blir ett slut och de andra måste fatta också att tjejerna får mycket ont. Jag hoppas att de också fattar hur vi tänker, säger Sara.

Fotnot: Tjejerna heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnlig könsstympning

Mer i ämnet