Upprörda känslor bland flyktingar på Gålsjö bruk.

Besvikelse och oro när flyktingboende läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Om en månad läggs det ner, flyktingboendet i Gålsjö bruk. Flyktingarna som börjat känna sig trygga här ska nu spridas och en oviss framtid väntar.

Snart stängs flyktingförläggningen i Gålsjö bruk i Sollefteå kommun och gruppen på 96 flyktingar splittras. Vart i Sverige de ska placeras är ännu inte klart.

– Det kom som en chock faktiskt. Jag trodde inte att vi skulle hamna i den här situationen, säger Maria Wennberg, platschef på Hero Gålsjö Camp.

Ledsna och besvikna

Antalet boende har minskat successivt efter sommaren, från 149 till 96 st. De boende är besvikna och ledsna efter Migrationsverkets besked.

– Vi har börjat bygga upp vårt liv och vår framtid här. När vi fick beskedet om nedläggning så blev allt förstört på ett ögonblick, säger Nawaf Al-Salem.

Han har bott ett år på boendet och kommer från Irak.

Migrationsverket försöker hitta boenden i närområdet

Cecilia Borg är enhetschef på Migrationsverket i Kramfors. Hon berättar att de i första hand försöker hitta lägenheter och boenden i närheten; alltså i Kramfors, Sollefteå eller Örnsköldsvik.

– Hittar vi inga platser där kommer vi att lämna över till bostadssektionen som letar platser i Region Nord och hittar man inget där så är det hela Sverige som gäller, säger hon.

– Nu vet vi varken ut eller in. Vi vet ingenting om vad som ska hända oss i framtiden. Vi kan bara vänta, säger Nawaf Al-Salem.

Tusentals platser ska bort

Bakgrunden till flytten är Migrationsverkets beslut att lägga ner 7000 platser i hela landet eftersom flyktingströmmen minskat.

I Västernorrland berörs totalt 284 flyktingar på fyra olika boenden: Åstöns asylboende i Timrå, Hero asylboende i Gålsjö, Bredbyn Gård vandrarhem och Sjöliden i Docksta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.