Rutor och tanklock slås sönder. Dieseltankar fylls med grus

Dieselstölder får företagare att tappa tron på rättssamhället

Publicerad

Under fjolåret polisanmäldes drygt 4 200 stölder av diesel i landet, 376 av dem inträffade i de fyra nordligaste länen. Maskinentreprenörernas branschorganisation, ME, reagerar nu på de många stölderna och på polisens oförmåga att klara upp brotten.

– Det är tacksamt att slanga diesel ur maskiner, det är lätt sälja och att komma undan. Det är svårt för polisen att bevisa var innehållet i en dunk diesel kommer ifrån, och inte ens när tjuven tas på bar gärning kan man vara säker på att det räcker till en fällande dom, säger Anita Ifrig, regionchef Maskinentreprenörerna i ett pressmeddelande.

Många stölder – Få åker fast

Organisationens egen undersökning visar att mer än var tredje företag i Norrlandslänen drabbades under 2016. Hela

35 procent av de tillfrågade företagen råkade ut för tjuvar minst sex gånger. Samtidigt ledde bara två av hundra anmälda stölder till fällande dom.

– Om vi försöker skydda oss från stölder så slår brottslingarna sönder rutor och tanklock och fyller tanken med grus. Många företagare orkar inte längre anmäla brotten eftersom det inte leder nånstans, säger Tomas Jonsson entreprenör i Själevad.

Stort mörkertal

Branschorganisationen Maskinentreprenörerna menar att stölderna utmanar företagens lönsamhet och att det finns ett stort mörkertal. Enligt dem anmäls färre än vartannat brott och de ser allvarligt på att medlemmarna håller på att tappa tron på rättssamhället.

De menar också att stölderna kommer att öka i takt med högre dieselpris och vill ha en dialog med berörda myndigheter för att lösa problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.