För 16 år sedan startade Örnsköldsviks kommun ett arbete med att göra staden mer öppen för HBTQI-personer. En del i arbetet var att skapa en sorts regnbågsmärkning, som föreningar, företag och organisationer kunde beställa. Idag handlar det om en regnbågsdekal och en programaffisch till Regnbågsveckan.
– Jag tycker absolut att det har skett en ganska kraftig förändring i kommunen. Jag tror inte att det här är en quick fix, det här är en återkommande vecka som måste fortgå, säger tillväxtchefen Peter Selemark.
Samtidigt som Selemark tycker att staden har tagit stora steg framåt, har regnbågsmärkning inte förrändrats sedan den infördes. Det enda som krävs för att man ska kunna regnbågsmärkas är att skriva sin adress och klicka i vad man vill ha skickat till sig. I formulärets beskrivning används breda begrepp, som inte specifikt riktar sig till regnbågspersoner.
När man läser om regnbågsmärkningen så nämns inte ens HBTQI-personer, utan det står ”Allas lika värde” och ”Öppenhet”. Vad tänker du om det?
– Det kanske är så att vi behöver jobba djupare i frågan och bli tydligare i kravställan. Jag tror dock inte att man ska ta bort möjligheten att göra det lite lätt att vara delaktig, säger Selemark.
Starta klippet och hör Selemark förklara varför att det för vissa butiker kan vara nog att sätta upp en regnbågsflagga.
Det betyder Prideflaggan:
Prideflaggan skapades under 70-talet av konstnären Gilbert Baker i San francisco.
Prideflaggan som oftast används idag har sex färger, men ursprungligen hade regnbågsflaggan åtta färger och varje färg hade en egen symbolik:
Rosa – för sexualitet
Rött – för ljus
Orange – helande
Gult – solen
Grönt – naturens lugn
Turkos – konst
Indigo – harmoni
Violett – anden
Källa: RFSL