Porträtt på två elever som börjat studera på Hola folkhögskola.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin och Kata har båda haft en tung skolgång. Kursen på Hola folkhögskola har gett dem nya möjligheter – hör om deras upplevelser i klippet. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Kurs på Hola folkhögskola bryter utanförskap – alla deltagare vidare till studier eller sysselsättning

Publicerad

Kursen Summercamp på Hola folkhögskola i Kramfors har blivit en livsförändrande upplevelse för unga som tidigare känt sig utanför. Samtliga deltagare har valt att fortsätta studera eller söka sig till annan sysselsättning.

– Jag trodde aldrig att jag skulle vilja gå i skolan igen men nu är jag här, säger Martin Johansson.

Den åtta veckor långa kursen i spelutveckling har, för andra året i rad, fått ungdomar i utanförskap att studera vidare eller söka annan sysselsättning.

Mådde jättedåligt i skolan

Kata Malmberg gick direkt från sommarkursen till skolbänken och den tvååriga yrkesutbildningen i spelutveckling på samma folkhögskola. Det var inte alls självklart för henne.

– Hela min tidigare skolupplevelse har varit jobbig med mycket press och stress. Jag har alltid mått jättedåligt av att inte klara av skoluppgifter och fått skäll av lärare, säger hon.

Läser upp betygen

Martin Johansson deltog också på Summercamp. Han har beslutat sig för att gå allmän kurs för att läsa in de betyg han, på grund av psykisk ohälsa, inte lyckats nå tidigare.

– Jag vill fortsätta utbilda mig inom spelutveckling, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.