Oro för psykiatrisatsning i Västernorrland: ”Har betytt jättemycket att få komma ut i livet”

Uppdaterad
Publicerad

Stödgruppen Peer Support betyder mycket för både patienter och anhöriga som har kunnat delta i deras verksamhet. Region Västernorrland berättade nyligen att de har lyckats finansiera två heltidstjänster för nästa år 2023. Men det finns ändå oro för satsningen.

Peer support är någonting som har tillämpats och använts i flera olika länder, bland annat i USA och Holland. Konceptet är att en person som själv lever eller levt med psykisk ohälsa får utbildning och blir stödperson åt andra som kämpar med sin eller sina diagnoser.

Tanken är att komplettera vårdpersonalens kompetens och har ett mer närvarande tillvägagångssätt.

– Det tycker jag är bland det viktigaste, som Peter har hjälpt mig med, att komma ut bland folk, ha någon att prata med, ha någon som förstår, berättar Lisa, som egentligen heter något annat.

En till synes kort framtid har skapat oro

Eftersom projektet är finansierat genom statsbidrag så var det en stund osäkert om stödgruppen skulle kunna fortsätta efter 2022, men trots att projektet nu fått finansiering för ett år till – så finns det fortfarande en oro.

– När vi inte visste hur det skulle bli kändes det jättehemskt och jag förstår inte riktigt hur man skulle kunna ta bort en sådan grej när man äntligen har en grupp för dem som är sjuka, säger Lisas mamma.

Hör i klippet ovan när Lisa berättar om varför gruppen är så viktig för henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.