”Hanna” har kämpat i över två år för att få individuell terapi: ”Jag vill inte gå i en känsloskola”

Uppdaterad
Publicerad

Hanna, som har bipolär sjukdom, har innan hon kom till Västernorrland bott i två andra län och där fick hon den hjälp hon behövde inom kort tid – men sedan hon flyttade till Västernorrland har det varit en kamp för att få individuell terapi.

Hanna, som egentligen heter någonting annat, berättar att den hjälp psykiatrin i Västernorrland har kunnat erbjuda är gruppterapi, någonting hon inte känner sig trygg med.

Hon påpekar dessutom att det inte patientsäkert, eftersom hon kan inte veta om andra deltagare berättar vidare vad de hör under mötena.

– Jag tänker inte sitta och prata om mina privata saker med människor jag inte känner, berättar hon.

Vände sig till primärvården

Innan hon flyttade hit fick hon individuell terapi. Hon berättar att det är någonting som fungerat för henne och hon har inte behövt kämpa sig fram för att få hjälp.

Trots att hon är inskriven på den psykiatriska öppenvården i Sundsvall, har hon försökt be primärvården om hjälp.

– Jag och psykologen på hälsocentralen satt oss ned och skrev en remiss till Affektiva, vilket är skrattretande eftersom jag redan är inskriven där, men den slår de ifrån sig, säger Hanna.

Fotnot: Affektiva är en psykiatrisk öppenvårdsmottagning.

Hör resten av Hannas erfarenheter av den psykiatriska vården i Västernorrland i klippet ovan.

I klippet nedan: Hör Västernorrlands områdesdirektör om utmaningarna i vården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.