Foto: Anders Wiklund, TT

Framtidens elbilsteknik kommer från Mittuniversitetet

Uppdaterad
Publicerad

På Mittuniversitetets forskningscentrum FSCN, Fibre Science and Communication Network, utvecklas just nu teknologi för framtidens elbilar.

Nyligen fick projektet DRIVE drygt 15 miljoner av Strukturfondspartnerskapet för Mellersta Norrland. Projektet innehåller flera delar där teknologi utvecklas med tanke på framtidens elbilar.

Bättre batterier och nya motorer

Mittuniversitetet är världsledande inom storskaliga processer för superkondensatorer och ett av målen är att öka lagringskapaciteten i litiumjonbatterier för elbilar. Man forskar även på en helt ny elektrisk motor, speciellt anpassad för elbilar, med hjälp från industrin inom kraftelektronik.

Klimat

Effektiv kraftöverföring

Mittuniversitetet intresserar sig inte bara för själva bilen. Man forskar även på hur vår infrastruktur ska klara av att ladda den.

– Vi forskar kring hela kedjan – från hur energi skapas på ett så miljövänligt sätt som möjligt till hur vi kan använda och återanvända den. Vi ska till exempel kombinera våra senaste forskningsresultat i energilagring och kraftelektronik för att forska kring hur snabbladdning av elfordon kan utvecklas i större skala i flerfamiljshus utan att man behöver öka effekten i nätet eller bygga nya kraftledningar, säger Håkan Olin, professor i fysik vid Mittuniversitetet i ett pressmeddelande.

FSCN sysselsätter närmare 80 forskare och verksamheten bedrivs i huvudsak vid Mittuniversitetets campus Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet