När rättegången i målet hölls för en månad sedan försökte Sundsvalls tingsrätt under tre dagar att bringa reda i det ekonomiska kaos som uppenbarades i samband med att basketklubben Sundsvall Dragons, svenska mästare två gånger om för mindre än tio år sedan, gick i konkurs 2016.
På fredagseftermiddagen kom domarna mot de åtalade i klubbledningen.
Tuffa domar
Tre personer på höga positioner i den konkursade basketklubben – ordföranden Anders Öhrn, klubbdirektören Anders Jansson och föreningens kassör – stod alla åtalade för grovt bokföringsbrott. Öhrn misstänktes också för urkundsförfalskning, alternativt osant intygande, sedan han medgett att han förfalskat namnunderskrifter i årsmötesprotokoll.
Det blev tuffa domar för två av de tre åtalade.
Kassören frias
Både klubbdirektören Anders Jansson och ordföranden Anders Öhrn fälls och får tio månaders fängelse vardera; Jansson för grovt bokföringsbrott, Öhrn för grovt bokföringsbrott och urkundsförfalskning.
Kassören frikänns däremot helt.
Noterbart är att åklagaren yrkade på sex månaders fängelse för Jansson och villkorligt straff för Öhrn. Men domstolen anser att brotten är grova och att påföljderna bör bli strängare än så.
Kan inte undgå ansvar
Tingsrätten konstaterar att det är Anders Öhrn som styrelseordförande för klubben som haft det formella ansvaret för att bokföring upprättas och att underlag finns, och att han inte ”med hänvisning till okunnighet, ointresse eller dylikt” kan ungå detta ansvar.
Men rätten slår också fast att Anders Jansson som klubbdirektör löpande och aktivt svarat för föreningens ekonomi genom att bland annat skaffa sponsorer och bedöma hur betalningar ska skötas. Det är han som gett anvisningar och underlag till bokföringen, av dem som skött själva bokföringen ”betraktats som chef över i vart fall ekonomin.
Han är ”därmed som faktisk företrädare för föreningen också ansvarig för att bokföringen upprättas och att underlag finns och bevaras”, skriver rätten i sin dom.
Kassörens namn förfalskat
När det gäller kassörens roll i det hela bedömer tingsrätten det som att mannen inte varit formell styrelseledamot i föreningen när den aktuella brottsligheten ska ha begåtts. Mannen har förklarat att han tidigare avsagt sig kassörsuppdraget, och Anders Öhrn har också medgett att han förfalskat mannens namn på årsmötesprotokollet från den 16 februari 2014.
Tingsrätten menar att det inte kan styrkas att mannen formellt var kassör under den period som åtalet omfattar, och därför frikänns han alltså.