Varje år väljer mellan 100 och 150 grundskoleelever från Timrå kommun att söka sig till grannkommunen Sundsvalls friskolor. I fjol gick 140 Timråbor i en grundskola i en annan kommun.
– Det är olyckligt att vi inte får behålla dem i kommunen, menar Tony Andersson (M) som vill att kommunen ska jobba aktivt för att locka till sig en friskola med inriktning mot idrott.
– Jag tror att hälften av dem som idag går i skolor i Sundsvall skulle välja Timrå om det fanns ett alternativ.
”Kan inte hindra friskola”
Timrå är den enda kommunen i Västernorrland som helt saknar friskola.
– Vi kan inte hindra en friskola från att etablera sig, men vi har inte berett vägen för dem i kommunen, säger Stefan Dalin (S) som inte ser ett självändamål i att ha en friskola i kommunen.
– De stora friskolorna är aktiebolag. Det enda sättet att göra vinst är att kapa i kostnaderna.
Klättrat i skolranking
Timrå har i många år hamnat i botten i både Lärarförbundets och Sveriges kommuner och landstings skolranking. Fjolåret blev dock ett trendbrott. Kommunen klättrade över 100 placeringar i SKL:s rapport och rankas nu 110 av landets 290 kommuner – näst bäst i länet efter Örnsköldsvik.
– Det finns säkert familjer som har sökt sig till skolor i andra kommuner av kvalitetskäl, men nu vänder det i Timrå, säger Stefan Dalin (S).
SVT: Vad har ni gjort för att få till en förändring?
– Från 2010 till idag har nettobudgeten för skolan ökat med 130 miljoner kronor och det är centralt för att höja kvalitén, menar Stefan Dalin.
Oppositionsrådet tycker dock inte att satsningar på den kommunala skolan utesluter satsningar på att locka till sig friskolor.
– Det är jättebra att det rör sig framåt. Det finns ingen motsättning i att ha en bra kommunal skola, utan det är bra med konkurrens så kan alla höja sig ytterligare, säger Tony Andersson (M).