Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Fritt fram att cykla i Sundsvallsterrängen – men visa hänsyn

Uppdaterad
Publicerad

I höstas tog Sundsvalls kommun bort förbudsområdena för mountainbike, MTB. Men för cyklister gäller det förstås fortfarande att visa hänsyn – och följa allemansrätten.

Mountainbikecykling innebär för många frihet, naturupplevelser och motion – samtidigt. Numera är det åter tillåtet att cykla på elljusspår och i friluftsområdena Södra berget, Skönviksberget och Bergsåkers före detta campingplats i Sundsvall. Bara man visar hänsyn mot djur, natur och människor. 

Kunna stanna i tid

– Det finns ju den internationella mountainbikeföreningens regler att följa som vi tycker passar bra även i Sverige. Man ska alltid ha kontroll på cykeln och kunna stanna före varje tänkbart hinder man passerar, sakta ner farten eller kanske stanna – speciellt om man möter en häst eller andra djur. Det är det viktigaste, säger Anders Erlandsson, friluftsstrateg på Sundsvalls kommun.

När man passerar eller möter någon ska man helst  göra den andre uppmärksam på att man kommer, sakta in och säga hej.

– Kanske stanna och prata till och med. Vara trevlig helt enkelt, säger Erlandsson.

Den så omhuldade svenska allemansrätten ger oss möjlighet att cykla överallt – nästan. Tomter, planteringar och odlad mark är till exempel förbjudet. Naturreservat och nationalparker kan ha specialregler för cykling som är bäst att kolla upp innan man ger sig ut.

Elcyklar förbjudna

Men enskilda vägar går bra och markägare har inte rätt att sätta upp förbudsskyltar.  Och undvik att cykla på känslig mark, till exempel mossbevuxna hällar och myrar. Elljusspår och motionsspår är gjorda för fotgängare och där är det bäst att lämna företräde som cyklist. 

När det gäller elcyklar omfattas de inte av allemansrätten, det är alltså inte tillåtet med elcykel på stigar och i terräng, bara på vägar och cykelbanor.

Sundsvalls kommun om terrängcykling

  • Respektera hemfridszonen, så att du inte stör boende. De som bor i huset ska kunna känna sig ostörda. Hur nära huset du kan cykla beror på hur stor risken är att störa.
  • Passera andra utan att skrämmas. Sänk farten, och gör andra uppmärksam på att du kommer. Säg hej, eller stanna och ta en pratstund. Uppträd aldrig som att du har företräde som cyklist.
  • Håll kontroll på din cykel. Kör aldrig över din förmåga. Trafikförordning förskriver att alla fordon ska framföras med kontroll i alla lägen, det gäller även cykel. Cyklisten ska kunna stanna före varje förutsägbart hinder.
  • Lämna inga spår. Undvik fuktiga och blöta leder, särskilt på våren och hösten, när det är blött i markerna. Undvik att cykla över känsliga marktyper, till exempel lavmarker, berghällar med mossor och lavar, mjuka ängsmarker, mossar och kärrmarker. Hitta andra vägar.
  • Skräm aldrig djur. Stanna vid möte med häst, eller vilda djur, och visa respekt genom att ta det extra lugnt vid passage, eller välja en annan väg.
  • Planera din cykling. Gör dig bekant med terrängen, lär dig din utrustning och din egen förmåga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.