• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Vart har pengarna tagit vägen”

Uppdaterad
Publicerad

Flera äldreboenden i Sundsvall klarar inte att leva upp till de gamlas biståndsbeslut. Och nu växer ilskan också bland de gamla.

När SVT Västernorrland ringer runt till flera äldreboenden är bilden samstämmig. På samtliga boenden berättas om lagstadgat bistånd till äldre som inte utförs.

Ulla-Britt Wallin är boende på Skottsundsbacken i Kvissleby. Hon är arg:

Socialtjänsten i kris

– Vart har pengarna tagit vägen, undrar hon. Jag är 90 år och tycker att jag borde slippa utsättas för kommunala besparingar. Vad gör kommunen med pengarna.

Ilska bland boende

Göran Hallgren är också upprörd.

– Vi  boende är dom sista som får veta något. Vi har inte hört halvsju om detta men vi ser ju hur personalen mår allt sämre, säger han.

Personalen på Skottsundsbacken har inget svar på lager till vare sig Ulla-Britt Wallin eller Göran Hallgren. De är lika frågande själva och berättar om en situation där de dagligen prioriterar bort biståndsinsatser till de gamla. Det kan röra sig om lagstadgade beslut enligt SoL eller HSL som promenader, sociala aktiviteter, dusch och städning.

Lagstadgad rätt

Enligt personalen beror det på tidsbrist. Det sker redan idag och kommer att bli vanligare när besparingarna satts i verket, menar de. Personalstyrkan på kommunens äldreboenden bantas. På de stora boendena rör det sig om en minskning av personaltätheten från 0,64 till 0,58 per boende, eller motsvarande 1,5 tjänst per avdelning.

– Så är det. De högre cheferna borde kanske jobba på golvet ett tag så de förstår vad som händer i verksamheten. Dom som bor här är beviljade stöd i olika former som vi helt enkelt inte att uppfylla med den personalstyrka vi är idag och det blir inte bättre när vi blir ännu färre, menar Leif Sjödin som är undersköterska.

Samstämmig bild

När SVT ringer runt till stora äldreboenden i Sundsvall som Lindgården, Kristinelund och Skottsundsbacken får vi en samstämmig bild. Lagstadgade biståndsbeslut prioriteras bort, uppger personal när vi frågar.

Dusch, promenader, sociala aktiviteter, även rehab och gåträning väljs bort. Inte som regel men när tiden inte räcker till är det den typen av aktiviteter som personalen väljer att inte utföra.

– Det är bedrövligt. Vi vet att det går ut över våra brukare men vi har ofta inget val, säger Jessica Koivunen som är undersköterska på Skottsundsbacken. Hon är en av fyra i personalen på boendet som berättar om en situation där biståndsinsatser nästa dagligen väljs bort.

”Det är allvarligt”

Socialnämndens ordförande, Malin Larsson (S), säger sig dock inte ha fått några rapporter om uteblivna biståndsinsatser för de gamla.

– Det är allvarligt om det skulle vara så. Det vill vi naturligtvis gå till botten med och jag hoppas att personalen ser till att rapportera avvikelser, säger hon.

Men till SVT Västernorrland säger personalen att det förmodligen inte görs. Och dom har en förklaring till varför.

– Vi tycker oss inte ha tid. Att sätta sig ner ock skriva avvikelserapporter är ett ta tid som vi hellre väljer att lägga på de boende, säger Jessica Koivunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialtjänsten i kris

Mer i ämnet