Porträttbild på regionrådet Glenn Nordlund (S) regionråd samt en exteriör på Sollefteå sjukhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frågan om Sollefteå kan bli ett beredskapsjukhus borde föras in i den pågående utredningen om sjukhuset, tycker regionrådet Glenn Nordlund (S). Närheten till länets enda regemente är en av fördelarna, tycker han. Foto: SVT

Glenn Nordlund (S) öppnar för beredskapssjukhus i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

I december förra året presenterade Försvarsberedningen en rapport om behovet av beredskapssjukhus i norra och östra Sverige efter Natomedlemskapet.

Regionrådet Glenn Nordlund (S) ser gärna att Sollefteå blir ett beredskapssjukhus och ser flera skäl som talar för att just Sollefteå får den rollen i norra Sverige.

Glenn Nordlund poängterar samtidigt att det inte får drabba den vanliga vården.

– Vad skulle det innebära för regionen? Innebär det att vi får finansiering för det och stöd för rekrytering, frågar han sig.

Sverige och Nato

Sjukhusets framtid

Framtiden för sjukhuset utreds just nu och en första delrapport ska vara klar innan sommaren.

Socialdemokraten Glenn Nordlund, högsta politiska företrädare i region Västernorrland, tycker att det vore bra om beredskapsfrågan kunde bli en del i utredningen.

– Vårt län torde vara intressant, säger han till SVT. Det perspektivet borde kunna vara med i utredningen, säger han.

Natomedlemskapet ändrar läget

Utredningen, som är tänkt att vara klar vid årsskiftet, ska ju fundera på tre alternativ: nedläggning av sjukhuset, total återställning som det tidigare var eller verksamhet som den ser ut idag.

I klippet berättar Glenn Nordlund om hur Natomedlemskapet påverkar utredningen.

Vad är Försvarsberedningen?

Riksdagspartierna i försvarsberedningen håller på att diskutera utformningen av Sveriges försvar efter Natointrädet. Det handlar om att föreslå nya riktlinjer för den militära upprustningen. Slutbetänkandet ska presenteras senast 26 april 2024 med förslag på totalförsvarets fortsatta inriktning och utformning fram till 2030, men även perioden fram till 2035.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet