Mer billig el i länet – krav för att bioekonomin ska bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Skogen och tillgången på el – det är faktorerna som ligger bakom intresset från företag inom bioekonomisektorn att satsa i Västernorrland.

Men det krävs betydligt mer av billig el – inte minst för att kunna producera fossilfri vätgas.

Det har kallats en grön nyindustrialsering i Norrland – alltifrån batterifabriker i Skellefteå, SSAB:s fossilfria stål i Luleå till produktionen av gröna bränslen i Västernorrland. Satsningar med ett gemensamt.

– Det krävs mer och billig el, säger Magnus Hallberg på statliga forskningscentret RISE i Örnsköldsvik.

Vindkraften svaret på elfrågan

Enligt Lars Thomson (C) från riksdagens näringsutskott som nyligen besökte Västernorrland är lösningen på elbehovet givet.

– Vindkraft, svarar Lars Thomson. Vindkraft på land, och i sydsverige ute till havs, ska fördubbla produktionen, enligt honom.

I videon hör du mer om vad som är avgörande för att den gröna satsningen ska bli verklighet i länet.

Vätgasbolag med stora intressen i vindparker

Globala RES Renewable vill bygga en vätgasfabrik i Ånge, en satsning som kan ge uppemot 300 jobb, och driver idag en av landets större vindkraftanläggningar i Sidensjö. Dessutom bygger man just en ännu större, Björnbergets vindkraftspark i Ånge kommun.

Kopplat till vätgassatsningen tänker Permascand i Ljungaverk dessutom starta forskning för vätgasutveckling.

Nyligen berättade SCA om sina planer att bygga vindkraft från Sundsvallsregionen och norrut som motsvarar dagens svenska vattenkraft, runt 65TWh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.