De träffas en gång i veckan i Vuxenskolans lokaler i Sundsvall, för att stötta varandra och prata om sitt spelberoende. Omid Rezvani från Umeå är initiativtagare till sundsvallsgruppen som snabbt blivit allt större, vid det senaste mötet var 14 spelmissbrukare på plats.
– Att det är växande kan bero på den aggressiva marknadsföringen av spel på nätet, tror Omid.
Spelandet skamfyllt
Trots att spelmissbruk numera är ett allmänt accepterat problem är det fortfarande skamfyllt och ingen på mötet vill framträda offentligt.
– För mig gick det så långt att jag var skuldsatt och i princip hemlös och hamnade i en djup depression och såg ingen annan väg än att antingen välja livet eller att ta livet av mig, berättar Omid som startade arbetet med grupper för spelberonde för att träffa människor med liknande problem. Han insåg att behovet är stort och berättar att en ny grupp håller på att bildas i Örnsköldsvik.
– Vi har redan besökare från Örnsköldsvik till vår grupp i Umeå och då ser vi att underlaget för en grupp finns, säger han.
Lättillgängligt och snabbt
Forskning visar att ju kortare tiden är mellan insats och eventuell vinst, desto mera beroendeframkallande är spelet. Tillgängligheten och den aggressiva marknadsföringen är spelmissbrukarnas värsta fiende, menar Omid.