Norrlänningen spelar mest i landet

Uppdaterad
Publicerad

Norrlänningarna spelar mest i landet på olika spel, casino och betting online. Spelandet i Norrland är så omfattande att det borde granskas av Lotteriinspektionen, anser Dibs.

Norrlänningen spelar för i genomsnitt 2670 kronor per kvartal och det är fem gånger mer än genomsnittet för övriga Sverige. Det uppger Dibs, ett företag som arbetar med betalningslösningar på nätet. I en aktuell rapport har företaget tittat närmare på den svenska e-handeln och dess utveckling.

Bör granskas av Lotteriinspektionen

Enligt Dibs är spelandet i norra Sverige uppseendeväckande. Man anser till och med att Lotteriinspektionen borde titta närmare på uppgifterna och utreda närmare varför det spelas så mycket i Norrland.

Spelberoende – Västernorrland

– Det är anmärkningsvärt att boende i norra Sverige är så kraftigt överrepresenterade när det gäller spel om pengar på nätet. Möjligen kan en del av förklaringen vara stora avstånd till spelbutiker men det kan inte förklara den stora skillnaden, säger Patrik Müller e-handelsexpert på Dibs.

14 procent spelar

I reda siffror ser det ut så här: När norrlänningen spelar för 2 670 kronor per kvartal är motsvarande siffra för övriga landet 520 kronor. Enligt rapporten är det en relativt liten andel av befolkningen som står för spelandet. I norra Sverige är det 14 procent som spelar om pengar på nätet vilket antyder att de som spelar också spelar för stora belopp.

I en serie inslag och artiklar har SVT Västernorrland tidigare berättat om spelbolagens aggressiva marknadsföring. Spelbolagen investerade 3,3 miljarder i reklam förra året i syfte att nå nya användare, uppger Lotteriinspektionen.

Spelmissbruk ökar

Frågan är då om spelmissbruket ökar.

Enligt Hans Broqvist, skuldrådgivare vid Sundsvalls kommun ökar antalet tunga spelmissbrukare som fastnat i spelskulder lokalt i Sundsvall. I Sundsvall finns det också sedan ett par år en stödgrupp för spelmissbrukare.

Enligt uppgifter från Lotteriinspektionen är det tre procent av svenskarna som uppger att de någon gång under det senaste året spelat för mycket. Sju procent uppger sig känna någon närstående som spelat för mycket.

Den som undrar för egen del kan testa symptomen för spelberoende här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spelberoende – Västernorrland

Mer i ämnet