Hälso- och sjukvårdsordföranden om psykiatrin: ”Det måste bli bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Människor med psykisk ohälsa i Västernorrland vittnar om att de faller mellan stolarna och får inte den hjälp de behöver. Primärvården flaggar för att patienter med behov av specialistpsykiatri får sina remisser avvisade och att det kan få allvarliga konsekvenser.

Elina Backlund Arab (S) är hälso- och sjukvårdsordförande i Västernorrland och säger att de är medvetna om problemet – hör henne här.

– I dag är det människor som helt enkelt pingpongas fram och tillbaka och det är ett oerhört lidande för personer, men också ett slöseri på resurser samt skattebetalarnas pengar, säger Elina Backlund Arab.

Tidigare i veckan fick vi höra när ”Lisa” och ”Hanna” berättade om sina upplevelser med psykiatrin i Västernorrland och att bland annat övergången mellan BUP och vuxenpsykiatrin inte, i Lisas fall, har fungerat.

– Det är oerhört tragiskt att det här ska behöva ske för någon människa, det är också mer kostnadseffektivt för samhället att hitta rätt vård direkt och det är därför det blir så viktigt att få till dialogerna mellan specialistpsykiatrin och primärvården, tydliga linjer för behandling, säger Elina Backlund Arab.

Dialog mellan vårdnivåerna ses som nyckeln framåt

Västernorrlands områdesdirektör Kristina Mårtensson sa tidigare i veckan i en intervju med SVT Västernorrland att hon vill se dialog på patientnivå, mellan behandlare och läkare. Något anställda inom primärvården sagt vara sällsynt eller helt obefintlig, men nu verkar politiken ha kommit ikapp.

– Det är svårt att dra en gräns för det här är primärvård eller det här är specialistvård, utan då måste man kunna prata tillsammans. Så det vi har bestämt det är att införa ett samverkansforum på lokalnivå för respektive kommun, berättar Elina Backlund Arab.

Se i klippet ovan när hon berättar om förändringarna som det tagits beslut om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.